Azt szeretnék elérni, hogy minél többen iratkozzanak fel a német nemzetiségi névjegyzékbe és szavazzanak majd a német listára - közölte a szervezet vezetője. Mint kifejtette, jelenleg a német nemzetiségnek szószólója van a parlamentben, és ahhoz, hogy képviselőjük legyen, "meg kell lépni egy kritikus szavazattömeget", aminek körülbelül 20-25 ezer között kellene lennie.

Megfelelő számú szavazat esetén a nemzetiségnek nem szószólója, hanem kvázi teljes jogú képviselője lesz az Országgyűlésben - mondta Heinek Ottó, hozzátéve: a nyár és a kora ősz folyamán alakítják ki javaslataikat a helyi és regionális szervezetek, és a tervek szerint ez év októberében a közgyűlés rendkívüli ülésen véglegesíti a választási programot.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint ha egy adott nemzetiségi listára jutó szavazatok száma nagyobb vagy egyenlő, mint a kedvezményes kvóta, az adott nemzetiségi lista kap egy kedvezményes mandátumot. A kedvezményes kvótát úgy számolják ki, hogy az összes országos listás szavazatot elosztják kilencvenhárommal, és az eredményt tovább osztják néggyel. Az így kapott hányados egész része a kedvezményes kvóta.

A nemzetiségi listát állító, de azon mandátumot nem szerző nemzetiséget szószóló képviseli az Országgyűlésben. (Titkolja az állam, mit árult el a magyarokról a külföldi hatóságoknak.)

Jelenleg mind a tizenhárom magyarországi nemzetiségnek szószólója van az Országgyűlésben.