A Magyarországon működő német cégek átlagosan 6,2 százalékos béremelést terveznek jövőre - áll a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) ma bemutatott bérezési tanulmányában. Idén a bérek és fizetések emelkedése elérte az átlag 8,5 százalékot, meghaladva ezzel a kamara által a gazdaság egészére előrejelzett 7,8 százalékot.

A tanulmány augusztus eleje és október eleje közt készült, tehát még a gazdasági világválság kiteljesedése előtt, így annak hatásai nincsenek belekalkulálva. Ennek ellenére nem készül új összeállítás, s csak egy év múlva ismétlik meg az adatfelvételt, hiszen hosszú távú trendeket vizsgálnak, s a 6 százalék körüli béremelés továbbra is reálisnak tűnik - mondta el a Napi Online kérdésére Maria Smid, a tanulmány egyik szerzője.

A 10 ezer alkalmazott adatai alapján készült tanulmány 26 tipikus munkahelyre vonatkozóan minden releváns bérezési információt vizsgált.

Az egyéni fizetés szempontjából különösen döntőnek bizonyult a dolgozó helye a hierarchián belül, csakúgy, mint a vállalat nagysága. A nagyvállalatoknál gyakran 61 százalékkal is többet keresnek, mint a kisebb cégeknél foglalkoztatott kollégáik, az 5 főnél kevesebb alkalmazottal működött vállalkozások ügyvezetői csak feleannyit kapnak, mint 500 főnél többet foglalkoztató kollégáik.

Az elmúlt 10 év adatai azt mutatják, hogy a fizetések az elmúlt évtizedben minden hierarchiaszinten megkétszereződtek, a vezető beosztásúak éves átlagfizetése 10,2, a szakembereké 4,5, a fizikai állományban dolgozóké 2,3 millió forintot tett ki. A tanulmányból ugyanakkor az is kiderül: az elmúlt években a balti államokban és Romániában lényegesen gyorsabban nőttek a bérek mint Magyarországon.

A Magyarországon befektetni szándékozók számára nem elsősorban a bérköltségek, hanem a magas járulékterhek jelentenek gondot, a kifizetett jövedelmekhez még további 45 százalék egyéb munkaerőköltség járul, ez a régió más országaiban akár 20 százalékponttal is kevesebb lehet.

Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs vezetője kiemelte: hazánkban eltúlozzák a bérköltségeknek a befektetéseknél tulajdonított szerepét, holott a versenyképesség szempontjából ugyanolyan fontos a befektetők számára a munkaerő termelékenysége, a minőségi színvonal, a teljesítményorientáció vagy a szakképzett munkaerő kínálata.