Az Eötvös Csoport és a Társadalmi Reflexiók Intézet közös rendezvényén a jogász-politológus azt mondta, több évtizeddel ezelőtt megadatott neki, hogy egy időt Bretagne-ban töltsön. Visszaemlékezése szerint nagyon várta, hogy megérkezzen, a tengerparton lehessen, de a megérkezést követő látvány hatalmas csalódás volt a számára, sár és reménytelenség, apály. "Pontosan ilyen most is. Apály idején vagyunk" - idézte Tölgyessy Pétert a hvg.hu.

Orbán Viktor mesterien építi fel az apály rendszerét. Nem Orbán találta ki ezt a rendszert, de ő az egyik leginnovatívabb képviselője. Tölgyessy szerint a válság után az történt, ami ilyenkor történni szokott, megosztották a társadalmat. Ukrajnát és Oroszországot hozta példának, ahol nincs átmenet, vagy züllés, vagy egy kézben összpontosuló hatalomgyakorlás. "Mi a határon vagyunk, remélem, a határ innenső oldalán" - mondta a politológus.

A magyar társadalom paternalista

Szerinte a magyar társadalomban alig vannak olyan minták, amik a demokráciára vagy a kapitalizmusra építenének, a társadalom paternalista, amire a miniszterelnök nagyban épít. "Orbán visszaállította a hierarchia rendszerét", ahol lehet alkudozni, egyezkedni. Tölgyessy ugyanakkor megjegyezte, apály idején nincs növekedés, ha pedig kifullad a migránsozás, talál új ellenségképet. "Nem tudom, ki lehet az, még Orbán sem tudja." Próbál sikereket is adni, de ezek olcsó sikerek.

A kampány szerinte szánalmas és szégyenteljes volt. Egyetlen igaz mondat sem hangzott el sem a kormány, sem az ellenzék oldaláról az utóbbi fél évben. Szerkezetileg a két kampány hasonló volt, egyik szerint jönnek a migránsok és megerőszakolják asszonyainkat, a másik oldal pedig azt mondta, ha nincs Orbán, minden sokkal jobb lenne.

Az ellenzéknek készülnie kell

A dagályra az ellenzéknek is készülnie kell, nem felelőtlenül beszélni, hanem szembenézni. Szerinte olyan politikát kell folytatni, ami nem az őrültség, hanem a racionalitás felé viszi az országot, igazodva a magyar nemzeti hagyományokhoz. "A dagállyal ki lehet lépni a pocsolyából", de ezzel az ellenzékkel ez nem lehetséges Tölgyessy szerint, aki nem hiszi, hogy a Nyugat hanyatlana, de azt nem tudta megmondani, mikor jön el a felemelkedés korszaka.

Ha jön a dagály és mi készen állunk, újra lesz felemelkedő Magyarország - zárta előadását Tölgyessy a hvg.hu tudósítása szerint.