Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Módosítaná a kormány a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó törvényeket egy friss salátatörvény-tervezet szerint, melyet Semjén Zsolt terjesztett be a parlament elé. A változtatás lényege az lenne, hogy az álláskeresőt három hónap időtartamra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha közvetlen lakókörnyezetének rendezetlen állapota miatt, vagy a feladat- és hatáskör szerint érintett hatóság az egészségre, esetleg a közbiztonságra vonatkozó kockázatot állapított meg. Az önkormányzati előírások megvalósulását a jegyző is ellenőrizheti, de akár azt is, hogy a hatósági szabályokat betartja-e a közfoglalkoztatásra jelentkező személy.

A kizárás oka lehet, ha a lakhatás helyéül szolgáló ingatlan (az azon lévő építmény, kert, udvar), vagy az épülethez kapcsolódó utcafronti közterület:

  • az ingatlanon hulladék-felhalmozás vagy egészségre káros anyagok tárolása történik,
  • az ingatlanon balesetveszélyes építmény található,
  • az ingatlan elhanyagolt állapota a növényi és állati kártevők, kórokozók elszaporodását elősegíti,
  • az ingatlanról az állatok közterületre kijutása akadálytalanul történik,
  • az ingatlanhasználó az ingatlannal kapcsolatban a helyi önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségeket nem teljesíti.

 

A probléma, a lakókörnyezet elhanyagoltsága főként a szegényebb rétegeknél jellemző. Részint azért is, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy a kukákba nem kihelyezhető hulladékokat elszállíttassák, vagy maguk adják le egy hulladékudvarban. Vidéken tömegeket érinthet a probléma.

A salátatörvény tervezetében más új javaslatok is szerepelnek:

  • a jövőben lehet, hogy nem lesz kötelező a jogosítványt és a forgalmit maguknál tartaniuk a járművezetőknek,
  • a gépjárművizsgáztatók korrupciós ellenőrzésén is szigorítanának.