Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén a megszokottnál korábban kezdett virágozni - a többi növényhez hasonlóan - a napraforgó is. Június közepétől már érkeztek jelzések méhpusztulásokról az Országos Magyar Méhészeti Egyesülethez (OMME). A hullákat a napraforgótáblákban lehetett csak fellelni.

Nem szokványos mérgezés

"Nem épp tipikus tünetekről számoltak be a méhészek. Egy tipikus mérgezés esetén a méhek a kaptártól egy méternél nem távolabb, kinyújtott szipókával tömegesen pusztulnak el. Az ehhez hasonló esetekben általánosságban elmondható, hogy nagy valószínűséggel a környékbeli gazda nem megfelelően alkalmazta a növényvédelmi technológiákat, ezért a környék méheit megmérgezte. Ezek viszonylag egyszerű, lokális esetek, melyeket általában a méhészek és gazdák tudnak is rendezni. Ám ebben a jelenlegi esetben a méhészek előzmény nélkül, váratlanul azt vették észre, hogy kiürültek a kaptárak" - mondta Bross Péter, az OMME elnöke a magyarmezogazdasag.hu-nak.

Az ország minden területéről érkeztek bejelentések. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy volt olyan terület, ahol egyetlen méhecske sem pusztult el, ugyanakkor máshol már a regenerálásra sincs lehetőség, akkorák a veszteségek - tette hozzá az elnök.

Sok méhész érintett

Az OMME becslései alapján ezernél is több méhész, a teljes szakma mintegy 10 százaléka érintett.

A szakmai egyesület az Agrárminisztériumhoz és a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságához fordult, vizsgálat indult, mintákat, adatokat gyűjtenek. A növények elemzése is folyamatban van, elsősorban napraforgókból, de most már a címerét kibontó kukoricákból is vittek mintákat a laboratóriumokba, ugyanis a kukoricát is járják a méhek virágporért - közölte Bross Péter. A laborvizsgálatok eredményeit még nem tudják, de július 20-án az Agrárminisztérium, a Nébih és a méhész szakma találkozik, ahol összefoglalják az eddigi tapasztalatokat és eredményeket.

A magyar méhészet nem fog összeomlani, még két hónap van a méhcsaládok regenerálódására, amelyben a hazai méhészek magas szintű szaktudása is segít - tette hozzá a szakember.

Mi okozhatta a mérgezést?

"Ami a növényvédő szereket illeti, biztosat a neonikotionidok hatásáról sem lehet állítani, egyet azonban tudhatunk róluk, hogy minden évjáratban másként viselkednek. A hőmérséklet és az eső mennyisége is befolyásolja a környezetre gyakorolt hatásukat. Tavaly is ezzel a - méhészek között nem épp kedvelt - vegyszerrel csávázták a magokat, akkor rekord méztermés született.

A másik teória, hogy a sok eső miatt használt gombaölők "kavartak" be, vagy sok jogszabályban engedélyezett, méhbarát vegyszer elegye okozta a méhpusztulást" - mondta az OMME elnöke, aki szerint a jelenlegi feltételezéseik szerint nem a gazdák szakszerűtlen vagy jogszabályellenes növényvédőszer alkalmazása állhat a háttérben, a gazdák nem hibáztak.

A méhészek bejelentést tehetnek a [email protected] címre e-mail-címen - olvasható a magyarmezogazdasag.hu portálon.

A kép forrása: Stocksnap.