Az előválasztás a részvétel szempontjából mindenképpen siker, hiszen minden negyedik ellenzéki szavazó elment egy nem formalizált, korábban nem kipróbált eseményre, és végre megvalósulhat a segítségével az ebben a választási rendszerben egyedül működőképes recept, miszerint mindenhol egy jelölt áll szemben a Fidesz jelöltjével - mondta Török Gábor politológus a Telex vitaműsorában.

Szerinte azzal sem lesz probléma, hogy az ellenzéki választók leszavazzanak azokra a jelöltekre, akik az előválasztáson nyernek. A Fideszben „lottóötösként” értékelik azt a lehetőséget, hogy végül Dobrev Klára lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es parlamenti választásokon. Az elemző szerint bár valóban az a konszenzus az elemzők között, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között Dobrevnek van a legkevésbé képessége az ellenzéki táboron túli szavazatok bevonzására, de ez nincs kőbe vésve.

Fideszesekkel folytatott háttérbeszélgetések alapján Török Gábor azt mondta, a kormánypártban valóban elhiszik azt a narratívát, hogy az előválasztás színjáték, amit a Gyurcsány Ferenc által kiválasztott jelölttel fognak megnyeretni. A kormánypárt a kampányban nem engedi el teljesen a régi témáit sem, így az ellenzéket egyszerre tudja támadni azzal, hogy például bevándorlópárti és megszüntetné a rezsicsökkentést. (Utóbbi a gazdasági témák élén szerepelhet a kampányban). A 2022-es választás különlegessége lehet, hogy a Fidesznek nincs egyetlen fő témája, hanem egy keverékkel operál.

A politológus szerint a második fordulóban lényegében egyetlen fő kérdés maradt, hogy két- vagy háromszereplős lesz-e a verseny. Amennyiben hárman maradnak (Dobrev mellett Karácsony és Márki-Zay is), akkor szinte biztosan a DK jelöltje nyer. Ha viszont a második és a harmadik helyezett megállapodik arról, hogy egyikőjük (valószínűleg inkább Márki-Zay) visszalép a másik javára, akkor újra nyitottá válik a verseny.