A pártok megállapodhattak volna tárgyalóasztal mellett is a körzetek elosztásáról, de akkor az lenne a kritika tárgya, hogy nem hagytak beleszólást az ellenzéki választóknak a folyamatba – mondta az ellenzéki előválasztásról Török Gábor politológus a Nyugat.hu-nak a Hvg.hu szemléje szerint.

A politológus szerint 2010 óta az előválasztás a legkomolyabb lépése az ellenzéki pártoknak. A lépésre az ellenzéki összefogás miatt van szükség, az összefogásra pedig, a választási rendszer miatt. Úgy látja, előválasztás nélkül esélytelenek a Fidesz–KDNP kihívói, így viszont „a semminél biztos több” az esélyük.

Az előválasztás eredménye szerinte a pártrendszerre komoly hatása lehet, hiszen lesznek ellenzéki pártok, amelyek sokkal erősebben jönnek ki belőle, mint riválisaik.

Nagy kérdésnek tartja, hogy az ellenzéki szavazók hány százaléka nem követi majd a pártok megállapodását, mindazonáltal úgy véli, „a Fidesz és a nem-Fidesz versenyében” ennek nem lesz döntő jelentősége, mivel az ellenzéki szavazók nagy része hajlandó átszavazni, ha ezzel segíti a Fidesz elleni politikai küzdelmet.

A kutatások arra utalnak, hogy még ha össze is lehet adni az összes ellenzéki párt szavazóját, országosan és a 106 egyéni körzetben egyaránt, az sem biztos, hogy elegendő lehet a kormányváltáshoz - vélte.