Pártlistát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és a fővárosban - legalább ötven (az eddigi huszonhét helyett) egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított - ezt a szabályt is tartalmazza a választási törvény módosítása, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Varga Judit igazságügyi miniszter kedd éjszaka nyújtott be.

Ez a javaslat közös listaállításra kényszeríti rá az egyéni körzetekben egy jelöltet indítani szándékozó ellenzéki pártokat, ennyiben ez a módosítás másfél évvel a választás előtt tagadhatatlanul és vitathatatlanul egy színtiszta hatalomtechnikai trükközés - fogalmazott Török Gábor politológus a portálnak.

Azért születik, hogy megvalósuljon az, amit a kormányoldal már korábban is vizionált: az ellenzék, ha az egyéni választókörzetekben mindenhol egy jelöltet akar állítani, csak egy közös listán indulhasson a választáson.

Bármennyire furcsa, de a módosítás nyomán egyszerűsödik az ellenzék helyzete: ha közös egyéni jelölteket akar, csak közös listában gondolkodhat, más megoldás nem nagyon marad. Ráadásul a különféle ellenzéki szavazók talán könnyebben el is fogadják a közös listát, hiszen még azt is mondhatja az ellenzék, hogy Orbán Viktor kényszeríti erre a megoldásra - fogalmazott Török.

Véleménye szerint a közös lista mellett és ellen eddig is szóltak már érvek, nem merné azt állítani, hogy az ellenzék számára a közös lista rosszabb, mint a több listás megoldás. Egy verzió van csak, ami az ellenzéknek igazán rossz lenne: ha végül valamiért nem tudna közös jelölteket állítani - ebben az esetben már most biztosra vehető a kormányoldal újabb kétharmados győzelme - tette hozzá a politológus.