Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az a mozgás, ami érzékelhető volt a Fidesz támogatottságában ebben az évben, várható volt, hiszen a koronavírus-járvány megjelent, általában a válság első felében emelkedik a párt támogatottsága, ahogy súlyosodik a válság, azt követően egy fokozatos erózió megy végbe. Így nézve papírforma történt - kezdte az évértékelőt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Török Gábor.

A politikai elemző szerint már 2020 elején lehetett látni, hogy a Fidesznek van egy felépített terve, ami kezdett kibontakozni, ahogy kibontakozott 2014 előtt a rezsicsökkentés, 2018 előtt a migrációs politika, most az egészet leradírozta a koronavírus-járvány. Bár voltak kellemetlen ügyek, amik nem segítették a Fideszt, de a koronavírus-járvány a politikai napirendet teljesen átírta - tette hozzá. "A Fidesz hatalomgyára mindent megtett annak érdekében, hogy a szokásos módszereivel kezelje ezt az ügyet is, csak ez az ügy nagyon más volt" - fogalmazott Török Gábor. Komoly kommunikációs hibának tartja, mikor a járványkezelés sikerét a halálozások számához kötötték.

Szájer József szexbotránya szerinte a Fidesz belvilágában okozott mély sebeket. Úgy véli, a botrány ellenére nem azt fogjuk látni, hogy a Fidesz radikálisan változtatna, hanem továbbmegy ugyanazokkal a technikákkal, ugyanazon az úton. Mint mondta, a magyar pártrendszerben a polarizálódás, a választói csoportok eltávolodása olyan brutális mértékű volt az elmúlt időszakban, hogy rendkívül nehézzé vált szavazókat áthozni egyik oldalról a másikra.

Kampány

Nagyon durva kampányra számít a politikai elemző, pont azért, mert új szavazókat nem tudnak átvinni a pártok a másik oldalra, de elbizonytalanítani tudnak a másik oldalon, Török szerint ezen fog múlni a választás. Mint mondta, furcsa kampány lesz abból a szempontból, hogy az ellentábornak a szavazók 90-95 százalékának felesleges beszélni, az 5-10 százalékért fog zajlani a küzdelem. Török szerint számítsunk arra, hogy újabb és újabb ügyek fognak előkerülni.

Szerinte az ellenzék nem fogja tudni 2022-ig a kormányzóképességet bizonyítani, mert nem nagyon van eszközük erre. Egyetért Lázár János korábbi mondataival: 2022 arról fog szólni, hogy Fidesz vagy nem Fidesz.