A választók fogják eldönteni, kit tartanak Orbán Viktor miniszterelnök legesélyesebb ellenzéki kihívójának - mondta Török Gábor politológus a Hungary Today angol nyelvű sajtóorgánumnak. A közvélemény-kutatások alapján úgy véli, hogy nem véletlenül tartják Karácsony Gergely főpolgármestert és Jakab Pétert Jobbik-elnököt a két legesélyesebb versenytársnak az ellenzéki előválasztáson.

Ugyanakkor Dobrev Klárát, a DK kormányfőjelölt-aspiránsát sem lehet leírni.Az előválasztást az nyerheti meg, aki saját pártján túlról is tud szavazatokat szerezni, és potenciális szavazói közül sokakat meg tud győzni arról, hogy részt vegyenek az előválasztáson - véli a politológus.

Hasonlóan óvatosan beszélt Török arról, hogy ha a 2022-es parlamenti választásokon győzne az ellenzék, akkor képes lenne-e kormányozni, mivel enyhén szólva is sokszínű pártszövetségről van szó. Ez majd akkor fog kiderülni a politológus szerint, ha lesz esélyük bizonyítani. Ugyanakkor az a félelem, hogy Orbán Viktor visszatérhet a hatalomba, elég erős ösztönző lehet arra, hogy összetartsa a kormányra kerülő pártokat.

Török szerint a Fidesz a következő választások favoritja, de olyan szoros lesz a verseny, hogy nüanszok dönthetnek a kimenetelről. Bár 2010 óta a Fidesz erős politikai és gazdasági háttérországot épített ki, amely alaposan megnehezítheti az ellenzék dolgát, ha esetleg hatalomváltás lesz, a politológus nem ért egyet azokkal, akik szerint a kormánypártnak és vezérének mindegy, hogy nyer-e 2022-ben vagy nem.

Arra a kérdésre, hogy igaza lehet-e azoknak, akik szerint minden eddiginél durvább választási kampány előtt áll Magyarország, azt felelte: az elmúlt években egyre hevesebb politikai küzdelem zajlott, és most emeli a tétet, hogy mindkét oldal azt gondolja, megnyerheti a jövő tavaszi választásokat. A választási kampány sok éve tart és könnyen lehet, hogy sosem ér majd véget.