Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő által jegyzett közleményben rámutattak, hogy a vasárnapi választással hatályba lép az új elnöki típusú rendszer, ami "messzemenő következményekkel fog járni a török demokrácia, a fékek és ellensúlyok rendszere szempontjából".

"Általánosságban Törökországnak hasznára válna a jogállamiság és az alapvető jogok kapcsán felmerülő hiányosságok sürgős orvoslása" - emelték ki a dokumentumban.

A rendkívül magas részvételi arány és a sok induló mutatja a törökök erős elkötelezettségét a demokratikus folyamatok, a polgári szabadságok, illetve a jogállamiság iránt. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem voltak egyenlőek a feltételek az indulók számára.

Végezetül leszögezték: az Európai Unió együtt fog működni a török hatóságokkal a közös kihívások kezelésében.

A csaknem végleges adatok szerint Törökországban az előrehozott elnökválasztáson a hivatalban lévő államfő 88 százalékos választási részvétel mellett közel 53 százalékos abszolút többséget szerzett. A párhuzamosan tartott parlamenti választáson 87 százalékos részvétellel Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok 42,5 százalékát szerezte meg, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjával (MHP) alkotott pártszövetségben pedig a szavazatok 53,6 százalékát mondhatja magáénak, így 342 mandátumot kaphatnak a 600-ból az egykamarás parlamentben.