Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy az várható volt, a központi költségvetési adóssága átlépte a 25 ezer milliárd forintot. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. legfrissebb adatai szerint a központi költségvetés adóssága a múlt hét végén 25 141,9 milliárd forintra emelkedett, ami 210 milliárdos növekedés az előző héthez képest. Az ÁKK június utolsó napjaiban vállalta át a BKV/BKK Zrt. újabb, 52 milliárd forintos adósságát. Az eddigi rekord 24 996,1 milliárd forint volt - ezt a szintet egy évvel ezelőtt, 2014 július 18-án érte el az adósságmutató.

Az azóta eltelt egy esztendőben 24 és 25 ezer milliárd forint között ingadozott az adósság: 2014 végére statisztikai megfontolásokból az ÁKK lecsökkentett a kimutatott adósságot, amit január-februárban intenzív kötvénykibocsátásokkal kompenzált. Ráadásul kellett a pénz a február végi 2 milliárd eurós hiteltörlesztésre. A törlesztés után még 24 ezer milliárd alá is csökkent az adósság, ám az elmúlt negyedévben könnyen összejött az ezer milliárd forintos plusz. A BKV/BKK 52 milliárdos konszolidációján kívül más jelentős adósságátvállalás nem növelte a központi költségvetés adósságát - azt kvázi "önerőből" hozta össze az állam.

Az adósságkezelő magyarázata szerint 2015-ben az adósság a nettó kibocsátás, a deviza keresztárfolyamok változása miatt az ÁKK-nál elhelyezett betétek növekedése, valamint a BKV-tól átvállalt adósság miatt emelkedett. A központi költségvetés adóssága az előzetes számítások alapján a GDP 76,7 százalékát tette ki.

Az ÁKK hangsúlyozza, hogy az emelkedés átmeneti, mivel a nettó kibocsátás egy része a későbbi lejáratokat finanszírozza, így az adósság évközi alakulása nem befolyásolja, hogy az adósságráta az év végén a tervezett szintre csökkenjen.

Ettől függetlenül a fontosabb, a GDP-arányos államadósság-mutató vélhetően a következő másfél-két évben csökkenő pályán marad, hisz a gazdaság növekedése tartósan két százalék felett marad, így fegyelmezett költségvetési politikával az államadósság tovább olvadhat. De nem látható pontosan, hogy mikor éri el a maastrichti 60 százalékot, erre valamikor 2020-as évek közepén lehet számítani a jelenlegi trendeket kivetítve.