Az MNB előzetes adatai szerint a teljes bruttó államadósság a GDP 79,0 százalékára csökkent a tavaly az utolsó negyedévben a szeptember végi 80,2, és az egy évvel korábbi 79,8 százalékról. Vagyis a hivatalos adatok szerint a államadósság csökkent - ezzel a kormány teljesítette a vele szemben támasztott hazai törvényi és uniós követelményeket.

Már a decemberi adatok alapján sejthető volt, hogy az év végi államadósság-csökkenés csak átmeneti, ugyanis a központi költségvetés adóssága - amelyről havi rendszerességgel közölnek adatokat - az év utolsó hónapjában látványosan apadt. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. a decemberi műveleteivel 454,7 milliárd forinttal mérsékelte a központi költségvetés adósságát - így sikerült elérni a kívánt célt, vagyis az államadósság csökkentését.

Januárban azonnal visszahízott a mutató, az ÁKK adatai szerint egyetlen hónap leforgása alatt 845,6 milliárd forinttal növelték az adósságot a megnövelt kibocsátással. A januárban beállított 22 844,2 milliárd forintos érték is már történelmi rekord volt, amit tovább növelt - az amúgy rendkívül szerény - 89,8 milliárdos februári kibocsátás. Az ÁKK előzetes adatai szerint így február végén a költségvetési intézmények bruttó adóssága 22 934,8 milliárd forint volt, ami értelemszerűen újabb csúcs. Így két hónap alatt 936,2 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés adóssága - ez az összeg a GDP 0,9 százaléka. Ehhez képest tavaly egész évben ennyivel csökkent a GDP-arányos államadósság az MNB adatai szerint.

Az államdósság alakulása a GDP százalékában

Forrás: MNB


Az ÁKK csak a költségvetés adósságáról publikál havi adatokat, az államadósság negyedéves adatait az MNB közli. Az elfogadott 2014-es költségvetés törvény szerint az év végére a központi költségvetés bruttó adóssága 23 392,7 milliárd forint lehet, az önkormányzatok 40 és ez egyéb kormányzati szervezetek 163,4 milliárd forintos adóssága mellett.