Szinte valamennyi észak-magyarországi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség - mondta az Ékövizig árvízvédelmi osztályvezetője szerda reggel.

A Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül.

Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Baranyában Sásdon és környékén legkritikusabb az árvízi helyzet; eddig 39 embert kellett kiköltöztetni.

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára szerdán.


Az utóbbi napokban lehullott eső még a korábbiaknál is nagyobb árhullámok kialakulását valószínűsíti, ezért a megyei védelmi bizottság szerdai ülésén úgy határozott: kéri a kormányt, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére - mondta Varga Mihály.