Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 decemberében 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 1,6 százalékkal nőtt, az élő állatok és állati termékeké 6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2009. január–decemberben az agrártermékek termelőiár-szintje 9,5 százalékkal esett vissza, ami a növényi termékek árszínvonalának 12,7, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 4,6 százalékos csökkenéséből adódott. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 5,8 százalékkal mérséklődött.

Tavaly decemberben a gabonafélék termelői ára 4,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A búza felvásárlási ára 28,1 forint/kilogramm volt, 11,1 százalékkal alacsonyabb a 2008. decemberinél; ezzel ellentétben a kukorica felvásárlási ára 17,7 százalékkal emelkedett.

Az olajnövények termelői ára jelentősen, 22,4 százalékkal esett vissza. A burgonya és a zöldségfélék termelői ára 15,5, illetve 8,3 százalékkal nőtt, a gyümölcsök termelői árainál 4,2 százalékos csökkenés mutatkozott. A vágóállatok termelői ára 6,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten, ami a vágómarha árának 5 százalékos emelkedéséből, illetve a vágósertés árának 11,2 és a vágóbaromfi árának 5,3 százalékos csökkenéséből adódott.

Tavaly decemberben az előző év azonos időszakához mérten az állati termékek árai 4,1 százalékkal csökkentek – ezen belül az étkezési tyúktojás termelői árában 3,9 százalékos növekedés, a tej árában 8 százalékos csökkenés következett be.

Jelentősen olcsóbb lett a búza tavaly

Tavaly egész évben a gabonafélék termelői átlagára 14,2 százalékkal mérséklődött az előző évihez képest; a búza ára nagyobb mértékben, 24,7, a kukoricáé 3,9 százalékkal esett vissza. Az ipari növények ára 14,1 százalékkal lett alacsonyabb, a burgonyáé 7 százalékkal nőtt. A zöldségfélék ára 6,9, a gyümölcsféléké 19,3 százalékkal mérséklődött a 2008. évihez képest.

A vágóállatok termelői ára közel azonos az előző évivel (0,3 százalékkal emelkedett), ezen belül a vágósertés és a vágómarha ára nőtt (4,4, illetve 8,3 százalékkal), a vágóbaromfié mérséklődött (5,6 százalékkal). Az állati termékek ára 15,3 százalékkal visszaesett: a tej ára 22,4 százalékkal csökkent, a tojásé 4,8 százalékkal meghaladta az előző évit.

Tavaly a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 5,8 százalékkal csökkent a 2008. január–decemberihez képest, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 7 százalékos mérséklődéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,9 százalékos emelkedéséből adódott. A folyó termelőfelhasználás csökkenésére döntő hatást gyakorolt a jelentős súllyal rendelkező takarmányok árának 17,7 százalékos visszaesése; ezen belül az egyszerű takarmányok ára 25,5, a keveréktakarmányoké 13,3 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

Az energiaárak 5,2 százalékkal mérséklődtek, ez főként a felhasználásban nagy súlyt képviselő üzemanyagok árának 12,9 százalékos csökkenéséből adódott.

A műtrágyák árszínvonala 2009-ben 11,2 százalékkal csökkent, amit alapvetően a műtrágyaárak július–szeptemberi jelentős mértékű (34,8 százalék) visszaesése idézett elő. Ezzel szemben a növényvédő szerek árában 4,8, az állatgyógyászati készítményekében 9,3 százalékos növekedés következett be a 2008. évihez viszonyítva.

A mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,9 százalékos növekedése a mezőgazdasági gépberuházások 3,0 százalékos, valamint az épület beruházások árának 2,9 százalékos emelkedéséből adódott.