Átlagosan harminc százalékkal drágult az iskolai menza szeptemberben, de sok helyen most januártól ismét emeltek az árakon - írja az Eduline.hu.

Nem mindenhol várható drágulás – ahány település, annyiféle rendszer van. Sok helyen át tudják vállalni az önkormányzatok a plusz anyagi terhet, vagy csak minimálisan emelik az árakat – mondta Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (Közszöv) elnöke.

Példaként említik a békéscsabai iskolát, ahol még decemberben értesítették a szülőket arról, hogy 30 százalékkal emelkednek a térítési díjak januártól, Hódmezővásárhelyen is harminc százalékkal emelkedik a bölcsődékben, óvódákban, iskolákban és kollégiumokban a menza díja. A delmagyar.hu azt írja, az általános iskolások 11,5, a középiskolások 14,5, az óvodások, a bölcsődések 71 százaléka egyébként ingyen étkezik, az étkezésüket túlnyomórészt állami, illetve önkormányzati forrásból finanszírozzák.

20 százalékos emelés lesz Nagykanizsán is, februártól egy középiskolás ebédje 724 forintba fog kerülni - derül ki a városi oldalról. Baján drasztikusabb döntést hoztak: majdnem hatvan százalékkal kerül többe a menza, de a rászorulók továbbra is ingyen kapják a menzamenüt - adta hírül a Bajai TV.