Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A termelők és a kereskedők egybehangzó véleménye szerint tartós lesz a zöldségfélék magas ára - írja a Népszava. A petrezselyemgyökér kilója például 1000 forintot kóstált a hétvégén, kilónként 300 forintnál olcsóbb burgonyát pedig legföljebb hosszas nyomozással lehet fellelni. A KSH adatai szerint miközben a fogyasztói árak 2018 és 2019 júliusa között 3,3 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek hat százalékkal drágultak.

Ezen belül a gyümölcs ára átlagosan 2,1, míg a friss zöldségeké 29 százalékkal ment fel. A vöröshagymáé megduplázódott, a paradicsomé pedig 18 százalékkal növekedett. A burgonya ára egy év alatt 61 százalékkal nőtt.

Májusban még a tavalyi tárolt alma ára határozta meg a gyümölcsárindexet, s az a 2018-as rekord termés miatt 37 százalékkal zuhant, júniusban már a meggy 70 százalékos áremelkedése húzta fel az árakat. Az árrobbanás oka, hogy míg a múlt évben kimagasló volt a termés, ami lenyomta a felvásárlási árakat, addig idén sokkal kevesebb gyümölcsöt szüreteltek a gazdák.

Piaci tapasztalok szerint a nyári szezon után az őszi iskolakezdés élénkíti a friss piaci termékek, a paprika, paradicsom, uborka iránti keresletet, s ez feljebb tolhatja az árakat. A friss termékeknél szeptembertől kezdődhet az árak lassú emelkedése, a betárolt zöldségféléknél, mint a hagyma, a gyökérfélék, a burgonya, majd november-decemberben derül ki, hogy nagyjából a tavalyi árakon kínálják-e vagy többet kell fizetni értük.

Az élelmiszerek drágulásának legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok, a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élők és az átlagjövedelem alatt kereső rétegek, mert az ő fogyasztói kosarukban egyharmadot tesz ki az élelmiszerek aránya. Az átlagos magyar családok is jóval a nyugat-európai átlag fölött, jövedelmük közel 25 százalékát költik élelmiszerre.