Szezonálisan kiigazítva a termelés decemberben az előző havihoz mérten 4,0 százalékkal mérséklődött. Az építőipar termelői árai 2010 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,6 százalékkal emelkedtek.
 

Az építőipari termelés több éve tartó csökkenése 2010-ben is folytatódott, a termelés volumene az év minden hónapjában alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. 2010-ben mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építése - az elmúlt három év 10 százalék körüli visszaesése után - 2010-ben 5,2 százalékkal maradt el az előző évitől.


Különösen jelentős volt a lakásépítések volumenének csökkenése. Az egyéb építmények építése az előző kétévi kismértékű növekedés után 15,2 százalékkal mérséklődött, ezt elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének mintegy egyharmados visszaesése okozta.


Decemberben mindkét építményfőcsoport termelése csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az épületek építésének volumene 3,7 százalékkal alacsonyabb volt; az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor 21,3 százalékkal esett vissza.

Novemberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 0,1, az egyéb építményeké 6,4 százalékkal csökkent.


Decemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 14,6 százalékkal alacsonyabb volt a 2009. azonos időszakinál.


Az egyéb építmények termelése csaknem egyharmadával csökkent; a speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - termelése 2,0 százalékkal nőtt 2009. decemberhez képest.


A decemberben kötött új szerződések volumene 27,9 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 32,0, az egyéb építmények építésére 24,1 százalékkal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek. Az építőipari vállalkozások 2010-ben kötött új szerződéseinek volumene 13,0 százalékkal kisebb volt, mint 2009-ben.


Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 13,3 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 26,6, az egyéb építményeké 1,9 százalékkal kisebb volt a 2009. véginél.


Az építőipar termelői árai 2010 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,6 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 1,2 százalékkal nőttek, az egyéb építmények építése ágazatban  1,0 százalékkal  haladták meg az egy évvel korábbi szintet.


A legnagyobb növekedés (2,0 százalék) a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban mutatkozott. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,4 és 3,7 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,1 százalékkal voltak magasabbak. 2010-ben az árak átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek 2009-hez képest.