Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az önkormányzati törvényt módosító javaslat - a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett törvényjavaslat a parlament honlapján jelent meg - azzal indokolja a változást, hogy  az ASP technológia lényege: az önkormányzat nem magát a számítógépes programot vásárolja meg, telepíti fel a gépére és kezdi el annak használatát, hanem egy szolgáltató központtól, szolgáltatásként veszi igénybe az alkalmazásokat. Ezért az önkormányzatok a meglévő rendszereik támogatására - a kötelező csatlakozást követő időre - új szerződést nem köthetnek.

Az indoklás kiemeli, az ASP technológiát jelenleg már több önkéntesen közreműködő önkormányzat használja, de a cél az, hogy egységes informatikai rendszer álljon rendelkezésre az önkormányzati feladatellátáshoz. További cél egy olyan adattárház kialakítása, amely biztosítja az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatos adatok elemzését, illetve az önkormányzati adatszolgáltatások központi alapokra helyezését.

A törvényjavaslat pedig úgy fogalmaz, hogy a kormány kijelöl egy szervezetet, amely egy adat tárházat üzemeltet. Ennek pedig az önkormányzati eladósodási folyamatok megindulásának felismerése és megakadályozása, a közpénzek önkormányzati felhasználása, a feladatfinanszírozás és a likviditási helyzet folyamatos nyomon követése és a folyamatos állami pénzügyi ellenőrzés a célja. A csatlakozás módját és végső határidejét kormányrendelet határozza majd meg.

Lázadnak a városvezetők - felszámolnák az önkormányzatiságot

Alkotmánybírósághoz fordul a kormánypárti falvakat és városokat is tömörítő önkormányzati szövetség, ha állami gyámság alá vonják a pénzügyeiket. Az állam ugyanis olyan informatikai rendszert vezetne be, amellyel a települések legutolsó számlájára is rálátna. A polgármesterek szerint ez az önkormányzatiság végével járhat - írja mai cikkében a Vs.hu.

A törvényjavaslathoz kapcsolódóan korábban kiszivárgott egy kormányzatnak belső használatra szánt tanácsadói dokumentumot az ASP-rendszerről, amelytől a városvezetők elszörnyedtek. Ez állt benne: "Minden eszközzel tagadni kell azt a nyilvánvaló lehetőséget, hogy a központilag üzemeltetett adatbázis lehetőséget biztosít a közvetlen kontrollra!"

Az ASP-hez csatlakozás még csak az első lépés lenne, ezzel a kormány hozzáfér az adatokhoz és ellenőrizheti azokat, a második lépésben viszont már központi ellenjegyzéshez kötnék az önkormányzati intézkedéseket. Mindez pedig - nem mellesleg - 5-10 ezer ember elbocsátásával és évi 10-20 milliárd forint megspórolásával jár - írja a Vs.hu.

Amikor a dokumentum két hónappal ezelőtt felbukkant, a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium is tagadta a létezését. Most viszont már az első lépésnél tartunk - jegyzi meg a portál.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) fideszes elnöke, Schmidt Jenő azt mondta: Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha az Országgyűlés a jelenlegi formájában fogadja el a törvényjavaslatot. A témáról bővebben a Vs.hu-n olvashat.