Szeptemberben 256,4 milliárd forint volt a hiány, ellentétben a tavaly szeptemberi 271,6 milliárd forintos többlettel.

Az egyenleg alakulására az NGM szerint a növekvő uniós kifizetések voltak érdemi hatással. Ez elérte az 1484,3 milliárd forintot, míg egy évvel korábban 1035,3 milliárd forint volt. A költségvetésbe érkező uniós bevételek nagyságrendje (297,5 milliárd forint) ettől továbbra is lényegesen elmarad.

Magasabban teljesültek a szeptember havi áfakiutalások is, hiszen a "megbízható adózók" részére a januártól hatályos szabályok szerint a korábbi 75 nap helyett már 45 napon belül teljesíti az adóhatóság a visszautalást.

Nőttek a bevételek

A bevételek elérték a 13 007, milliárd forintot, ez  474,9 milliárddal, 3,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ennek oka, hogy  jelentősen növekedtek az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból származó bevételek.

Az áfabevételek 62 milliárddal nőttek 2481 milliárdra. A belföldi és az importbevételek kompenzálták azt, hogy a dohánytermékek után kevesebb folyt be.

Kevesebb dohány, több üzemanyag

A dohánytermékek iránti kereslet csökkenése meglátszik a jövedékiadó-bevételeken is: majdnem 13 százalékkal kevesebb folyt be ezen a jogcímen. Persze a jövedékiadó-soron az üzemanyagok kompenzálták a kiesést.

A dohánytermékek jövedéki adója tavaly szeptember óta több lépcsőben emelkedett, mivel meg kell felelnünk bizonyos uniós előírásoknak. Ebben egyébként nem állunk túl jó és egyelőre rejtély, hogy a kormány hogy fog megfelelni a követelményeknek. (Erről itt írtunk bővebben.)

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első kilenc hónapjában 1418,7 milliárd forint volt, amely 148,8 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.

Kiadások

A kiadások 14 243,3 milliárd forint tettek ki, ez 1708,8 milliárd forinttal,13,6 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A kiadások között jelentősen nőttek a lakásépítési támogatásra fordított összegek, majdnem 20 százalékkal. Itt a csokot és a lakástakarék-pénztári megtakarításokat igénybe vevők számának növekedését emeli ki a tárca.

A családi támogatásokra szeptember végéig 311,6 milliárd forintot fordítottak. A családi pótlékot az iskolakezdés miatt még augusztusban folyósították.

Óriási tétel volt természetesen a nyugdíjkifizetés is, 2341 milliárd forint, amely ugyanakkor időarányosan elmarad a tervezettől. Ennek oka, hogy a nyugdíjkorhatár-emelés miatt az öregségi nyugellátásban részesülők létszáma több mint 30 ezerrel csökkent az első félév végére.