A csökkenésben - hasonlóan az előző hónaphoz - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése játszott meghatározó szerepet. Ugyanakkor folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése - közölte a KSH.

Augusztusban a kiskereskedelmi értékesítés volumene 2,4 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 1,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. augusztusban 739 milliárd forint, az első nyolc hónapban 5263 milliárd forint értékű forgalmat realizáltak.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene - az élelmiszer árak 6,3 százalékos emelkedésével párhuzamosan - augusztusban 1,5 százalékkal mérséklődött, az év első nyolc hónapjában stagnált az előző év azonos időszakához képest.

Átlag feletti visszaesés

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene augusztusban 3,5 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Augusztusban az üzlettípusok többségében csökkent a forgalom volumene, a legnagyobb mértékű visszaesés (9,3 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett.

A csökkenés mértéke az átlagost meghaladó volt az iparcikküzletekben (4,8 százalék) is. A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt továbbá a textil-, ruházati és lábbeli (2,6 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (1,9 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb kiskereskedelemben (1,0 százalék) is. Ugyanakkor folytatódott a dinamikus bővülés csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (46,6 százalék).

Forrás: KSH
Kép: Napi grafikonok (A nagyobb képért kattintson!)

Folytatódott - a magas üzemanyagárak mellett - az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése, az eladások augusztusban 3,3 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,8 százalékkal mérséklődtek.

Az előző hónaphoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében nem változott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése stagnált, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal csökkent.

Európában a helyzet

Az Eurostat október 3-án megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012 augusztusában stagnáltak, míg az eurózóna országaiban 1,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Augusztusban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 10-ben csökkenést mutattak. A térség - arányukat tekintve - jelentősebb országai közül az Egyesült Királyságban 4,5 százalékkal, Franciaországban 0,3 százalékkal nőtt, míg Németországban 0,8 százalékkal visszaesett a kiskereskedelem volumene.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai augusztusban 16,1 százalékkal, az első nyolc hónapban összességében 1,0 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.