Az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb közte és a második helyen álló Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják.

Ebben a körzetben várhatóan csütörtökig számolják össze a szavazatokat, így addig várni kell az eredményre.

A jobbikos előnye jelenleg 261 szavazat, így nem valószínű a fordítás. Ezzel történelmi győzelmet aratott a párt.

Történelmi győzelem

Először tudott ugyanis olyan politikai párt országgyűlési egyéni mandátumot szerezni, amely "nem volt részese az elhazudott, elsikkasztott rendszerváltozásnak" - jelentette ki Vona Gábor pártelnök vasárnap este Tapolcán. A Jobbik elnöke úgy fogalmazott: pártja megszerezte története első egyéni mandátumát, ráadásul a Dunántúlon, ezért "érdemes elgondolkodni azon, mi lehet Kelet-Magyarországon".

Orbán is megszólalt

A miniszterelnök Facebook-oldalán mondott köszönetet a tapolcai időközi országgyűlési választáson induló Fidesz-KDNP-s jelöltnek és az aktivistáknak.

Orbán Viktor azt írta: "van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda. Tisztelettel köszönöm a bennünket támogatók bizalmát. Köszönöm a munkát Fenyvesi Zoltánnak és az aktivistáknak. Sokat dolgoztak, szép munka volt."

Tóbiás: új helyzet van a hazai politikában

Világossá kell tennie mától a Fidesznek, hogy hol áll - jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József szerint mostantól kezdve új helyzet van a politikában.

Az MSZP felelőssége abban áll, hogy egy közel egyharmados választási eredmény birtokában tovább folytassa a munkát. Hozzátette: jelenleg megvan a Fidesz felelőssége is, mint kormánypártnak, "de ha így folytatja, nem lesz a jövőt formáló ereje". A Fidesznek világossá kell tennie, hogy a demokratikus oldalon áll-e, "ott, ahol vannak versengések, vannak viták, sőt konfliktusok, de nem kérdőjeleződik meg az európai értékek iránti elkötelezettség, az emberi élet és értékek tisztelete", ahol, ha nem határolódik el "olyan képviselőjelöltektől, képviselőktől, akik ma is az Országgyűlésben ülnek és nyíltan zsidóellenes, cigányellenes mondatokat mondanak", akkor már nem formálja a jövőt - mondta a pártelnök.

DK: a szavazók kiábrándultak a Fideszből

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a tapolcai időközi országgyűlési választás megmutatta, hogy a szavazók kiábrándultak a Fideszből, amelynek "újabb bukása" a demokratáknak is figyelmeztetés. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője úgy értékelte a választás eredményét, hogy a szavazók nem kérnek többet "az Orbán-rezsim" hazugságaiból, a mindent elárasztó korrupcióból.

Az ellenzéki párt szóvivője szerint Orbán Viktor pártja rövid idő alatt két olyan körzetben veszített, amelyet egy éve még magabiztosan megnyert: Veszprémben a demokratikus összefogás, Tapolca térségében pedig a Jobbik mért rájuk vereséget. Egyértelmű, hogy a rezsim megrogyott. Egy pofon a demokratáktól, egy pofon a szélsőjobbtól - összegzett.

Így állt meg a számlálás

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg. Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP, a DK és a Magyar Szolidaritás Mozgalom közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott, Sallee Barbarát, az LMP jelöltjét 2,05 százalék támogatta.

Várhatóan csütörtökön tudja megállapítani a tapolcai választási bizottság a vasárnapi időközi voksolás eredményét, a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálása után - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Vasárnap este azért áll meg - viszonylag magasan - a feldolgozottság, mert a választás eredményének megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is és az átjelentkezők - azaz a választókerület területén, de nem a lakóhelyükön voksolók - szavazatait is.

A szavazás befejezése után egy előre kijelölt szavazókörben - ez Tapolca 6. számú szavazóköre - nem számolták össze a voksokat, mindössze arról készítettek egy jegyzőkönyvet, hogy a szavazókörben lakóhellyel rendelkezők közül mennyien szavaztak a szavazóhelyiségben és mozgóurnával.

A szavazatok titkosságának biztosítása érdekében ezek közé a szavazatok közé fogják keverni a külképviseleteken leadott voksokat és az átjelentkezéssel szavazók szavazatait. A választási bizottság csak ezt követően tudja megállapítani előbb a szavazóköri, majd az országgyűlési egyéni választókerületi eredményt.

Várhatóan kedden érkeznek Magyarországra a külképviseleti urnák, ezek sértetlenségét várhatóan szerdán ellenőrzi a Nemzeti Választási Bizottság. A külképviseleti voksokat várhatóan csütörtökön adják át a tapolcai választási bizottságnak, amely előreláthatóan csütörtök este állapíthatja meg a szavazóköri majd választókerületi eredményt.

A külképviseleteken és átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálására kijelölt szavazókörben az ott lakcímmel rendelkezők a szavazóhelyiségben és a mozgóurnával 472-en szavaztak vasárnap, ebbe keverik be hazaérkezésük után a 11 külképviseleti szavazatot, valamint az átjelentkezéssel, a lakóhelyüktől eltérő településen szavazók voksait. Előzetesen 53-an jelezték, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni, de hogy közülük mennyien mentek el végül, az egyelőre nem tudható. Így legfeljebb 536 szavazatot kell még összeszámolni a végeredményhez.