A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú decemberi átlagot (52,1 pont), és az elmúlt három év átlagát (52 pont) is. A 2017-es a legmagasabb decemberi érték.

A részindexek közül a termelési mennyiség mutatója csökkent novemberi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonnyolcadik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta kétszer volt magasabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe némileg nőtt és 50 pont felett maradt - eddig nem mértek magasabb év végi értéket.

A vásárolt készletek tizenkettedik hónapja bővülnek, most némileg erősödő ütemben. Az idei decemberi indexérték a legnagyobb decemberi.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan decemberben is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Bár az index értéke alacsonyabb lett novemberhez képest, ezzel együtt a második legmagasabb decemberi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett novemberi értékéhez képest.

A beszerzési árak mutatója alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legnagyobb decemberi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, de továbbra is 50 pont fölött maradt. Az exportindexnél eltérő a folyamat: nőtt az előző hónaphoz képest, 50 pont fölött járva jelzi az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését.

A hónapban acél, ammónium-szulfát, fém és kálisó kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csövekből, keresztáramú hőcserélőből, kőzetgyapotból, papíripari alapanyagból (rostból), tűzálló betonból és zárt szelvényekből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.