A háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak májusban és a tranzakciók eredőjeként a háztartások hitelállománya csökkent - jelentette pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézetek összevont mérlegének szezonálisan nem igazított adatai alapján.

A háztartások mind a forint-, mind a devizabetéteik állományát csökkentették. A betétkivonás és hiteltörlesztés eredőjeként a háztartások nettó pozíciója alig változott: a tranzakciók nyomán a betétállomány 21,3, a hitelállomány 20,5 milliárd forinttal csökkent.

Nőtt a vállalati betétállomány

Májusban a nem pénzügyi vállalatok betétállománya nőtt, és több hitelt törlesztettek, mint amennyit felvettek. A betéteket forintban 123 milliárddal növelték, míg devizában 13,9 milliárddal csökkentették a cégek májusban, míg döntően a devizahitelek törlesztése következtében a tranzakciók 7,7 milliárddal csökkentették a vállalatok hitelállományát.

A megtakarítási és a törlesztési tranzakciók eredőjeként a vállaltok nettó pozíciója 101,6 milliárd forinttal javult a múlt hónapban. A növekvő vállalati betétállomány csak részben jó hír, hisz ez azt tükrözi, hogy a cégek befektetések helyett inkább bankba teszik szabad forrásaikat.