Az év első tíz hónapjában tovább esett a foglalkoztatottak száma: az előző év azonos időszakához képest az alkalmazottak száma 3,9 százalékkal csökkent - jelentette a KSH. A költségvetési szférában, döntően a közfoglalkoztatás bővülése nyomán, 3,2 százalékos volt a bővülés - e nélkül számolva 0,6 százalékkal kevesebben dolgoztak az idei első tíz hónapban. Ugyanakkor a versenyszférában továbbra is esik a foglalkoztatottság, októberig összesen 6,8 százalékkal. Októberben 2668,6 ezren álltak alkalmazásban, ez a tavalyi tizedik hónaphoz képest közel 3 százalékos visszaesés.

A reálkeresetek is tovább csökkentek: 2,1 százalékos visszaesést regisztrált az első tíz hónapban a KSH. A reálbér a versenyszférában 0,4 százalékkal emelkedett, míg a költségvetési szektorban 8,1 százalékos volt a csökkenés. Az októberi bruttó bér 193 ezer forint körül alakult, ami az előző évhez képest ugyan 1,6 százalékos csökkenés, de idén szeptemberhez képest 1,3 százalékos emelkedés. A nettó átlagkereset 123 ezer forintot tett ki, ami mind tavalyhoz, mind szeptemberhez képest emelkedett.

Az első tíz hónapban a versenyszférában 4,6 százalékkal növekedtek az átlagkeresetek, a költségvetés területén - a tizenharmadik havi bérrel kapcsolatos változások miatt - 7,5 százalékos csökkenést regisztrált a KSH az előző évhez képest. A rendszeres - prémiumok, különjuttatások nélküli - bér októberig bezárólag 3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A versenyszférában 5,1 százalékkal nőtt az alapbér, míg a költségvetésben nem változott. A versenyszféra növekedésében szerepet játszott, hogy a magasabb keresettel rendelkező szellemi foglalkozású munkavállalók aránya megnőtt az összes létszámon belül.