Az infláció májusi gyorsulása a többségi elemzői vélemény Londonban, van azonban olyan citybeli előrejelzés is, amely szerint a múlt hónapban a gyenge belső kereslet és az üzemanyagár-csökkenés inflációlassító hatása nagyobb erővel érvényesülhetett, mint a gyorsító tényezők.

Az MTI előzetes felmérésbe bevont nagy londoni házak szakértői közül azok, akik gyorsulást várnak, egyöntetűen 5,8 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek májusra; egy cég elemzői ugyanakkor kis lassulást, egy másik ház pedig stagnálást vár.

Áprilisban 5,7 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai 5,8 százalékos éves inflációt jósló előrejelzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy az általuk várt gyorsulás fő hajtóereje az euróhoz képest végbement, 7,5 százalékig terjedő májusi forintgyengülés volt. Ehhez járulhatott az éves inflációs bázishatás, miután tavaly májusban "meglehetősen alacsony volt" az inflációs ütem.

A harmadik negyedévben jöhet a csúcs

A GS elemzői szerint valószínűleg gyorsult az inflációs kosár élelmiszerkomponensének áremelkedési üteme is.
A cég szerint a magyarországi infláció az év hátralévő részében tovább gyorsul, tekintettel arra, hogy a forint változatlanul nyomás alatt van. Emellett a magyar gazdaságban érvényesülő kismértékű negatív kibocsátási rés csak korlátozott dezinflációs erőként hat, ugyanakkor a korábbi adóemelések továbbra is éreztetik átszűrődő hatásukat maginflációs szinten.

Mindezek alapján azt várják, hogy tizenkét havi összevetésben a magyar infláció az idei harmadik negyedévben tetőzik, és 2012 végén is 6,3 százalék körüli szinten jár majd, 2013 végéig ugyanakkor 3,7 százalék környékére lassulhat.

A JP Morgan elemzői szintén 5,8 százalékos májusi éves inflációt várnak májusra, és ugyancsak a negatív bázishatások miatt várhatóan emelkedő élelmiszerárakban látják a fő felhajtóerőt. Előrejelzésük szerint ezt csak részben kompenzálhatta az üzemanyagárak csökkentése, amely a cég becslése szerin havi összevetésben 3 százalékos lehetett.

A 4cast londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői is 5,8 százalékos éves inflációt jósoltak a múlt hónapról, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy május általában "a nagy inflációs meglepetések hónapja" Magyarországon, tekintettel a zöldség- és gyümölcsfélék rendszerint nagy árkilengéseire. A ház elemzői szerint a zöldségfélék szezonális drágulását részben ellensúlyozhatta a tojásárak csökkenése a korábbi meredek növekedés után.

A 4cast szerint az üzemanyagárak átlagosan 2,7 százalékkal csökkenhettek májusban egy hónap alatt, ami önmagában 0,2 százalékpontnyit faraghatott le a teljes kosárra vetített inflációs ütemből.

A kamatcsökkentésre még várni kell

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői szintén 5,8 százalékos tizenkét havi inflációt várnak májusra, ugyancsak a belépő bázishatásokkal indokolva előrejelzésüket.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy 2012 egészére 1,2 százalékos GDP-csökkenést várnak a magyar gazdaságban, és erre a prognózisukra is lefelé ható kockázatokat látnak, tekintettel az "ingatag" euróövezeti helyzetre. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint mindez muníciót szolgáltathat a jegybanki monetáris tanács enyhítést pártoló tagjainak. Mindazonáltal nem tartják valószínűnek, hogy az MNB monetáris testületben konszenzus születhet a jelenlegi 7 százalékos alapkamat csökkentéséről az IMF/EU-megállapodás elérése előtt. Mindent egybevetve az idei negyedik negyedévben várnak 0,50 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentést.

A BNP Paribas szembe megy az árral

A kivétel az inflációs gyorsulást jósló londoni mezőnyön belül a BNP Paribas bankcsoport, amely 5,6 százalékra lassuló éves inflációt vár a múlt hónapról. A ház elemzői szerint az idén eddig elsősorban a közvetett adók emelése és a forint gyengülése volt a fő áremelő tényező, ám keresleti oldalról nincs inflációs nyomás, aminek a következő egy évben már markánsabb inflációcsökkenést kell eredményeznie.

A BNP Paribas szakértői szerint az inflációs nyomás hiánya várhatóan lehetőséget nyújt az MNB-nek a kamatcsökkentésre az idei év későbbi szakaszában, feltéve, hogy létrejön az IMF/EU-megállapodás, ezáltal csökkennek a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi elemzői köztes előrejelzést adtak: szerintük a múlt hónapban 5,7 százalék lehetett, vagyis stagnálhatott éves összevetésben számolt magyarországi infláció. A ház szakértői azzal számolnak, hogy az energiaárak csökkenése ellentételezhette a belépő negatív éves bázishatásokat.
A Barclays Capital jelenleg érvényes prognózisa szerint az idei negyedik negyedévben 6,50 százalékra, 2013 első negyedévében 6,00 százalékra csökken az MNB-alapkamat.