A RomNet információi szerint erről az ORÖ a szombati rendkívüli közgyűlésén döntött Abonyban. A hírportál úgy tudja, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal jelentős problémákat, hiányosságokat tárt fel a közintézményben a költségvetési támogatások igénylésének, elszámolásának ellenőrzése során, ezért törvényességi felhívást intézett a fenntartó ORÖ-höz.

A RomNet - a birtokába került dokumentumokra hivatkozva - azt írta: az iskola nemcsak az állami normatív támogatásokkal kapcsolatban követhetett el csalást, hanem több millió forintért vásárolt krétát, irodaszereket és élelmiszert. A szolnoki intézmény számára 945 ezer forintért vettek benzines fűnyírót, a tételek között szerepel például kulcsmásolás 850 ezer forintért, 930 ezer forintért ragasztó, és csaknem 4 millió forintot költöttek egy tanév alatt krétára.

Teleki József, az iskola igazgatóhelyettese az MTI-nek azt mondta: a sajtóból értesültek a közgyűlés szombati döntéséről, amelyet megdöbbentőnek tartanak. Főként azért lepődtek meg, mert pénteken még az ORÖ munkatársával egyeztettek az iskolában szeptemberben induló új szakmai képzésekről - jegyezte meg. Hozzátette: az ORÖ döntése tizennyolc pedagógust és mintegy száz tanulót érint nappali és csaknem ugyanennyit esti és levelező tagozaton. Kérdésre válaszolva közölte: a szülők egyelőre nem keresték meg az ügy miatt az iskolát.

A RomNeten az olvasható, hogy Hegedüs István, az ORÖ elnöke azt mondta: az iskolában tanuló, még a tankötelezettségi korhatár alatt lévő gyermekek elhelyezéséről, oktatási lehetőségeik folytatásáról gondoskodni fognak. Az Országos Roma Önkormányzat 2012 júliusától fenntartója a szolnoki Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégiumnak.

A RomNet - az internetről kigyűjtött nyilvános adatokra hivatkozva - azt közölte: az iskola 2012-ben 63,2 millió, 2013-ban már 143 millió, 2014-ben pedig 130,5 millió forint költségvetési támogatásból működhetett.

QP | Quality Placement