A termelés az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal bővült a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. Az első negyedévben az ipari termelés 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mikó Ildikó, a KSH szakértője az adatismertetéskor elmondta, hogy az autóipar, az elektronika és az élelmiszeripar is jól teljesített márciusban.

Az ipari kibocsátás márciusi 11,6 százalékos növekedése jelentős ugrás az első két havi 6,2, illetve 6,0 százalékos ütemhez képest, és a legmagasabb éves összevetésű emelkedés a tavaly júliusi 12,2 százalék óta. A termelés volumene 2013. szeptembere óta, tizenkilencedik hónapja töretlen növekedést mutat éves összevetésben. A márciusi növekedés értékét növeli, hogy a bázishatás nem járult hozzá, mivel a tavaly márciusi 10,7 százalék az addigi legmagasabb adat volt a ciklus kezdete óta.

A bázishatás viszont szerepet játszott a havi növekedésben, miután a februári adat 0,7 százalékos havi csökkenést jelzett, igaz kiugró januári 5,1 százalékos emelkedéssel szemben. A havi adatok a múlt év közepe óta sajátos ingadozást mutatnak, egyszer sem fordult elő, hogy a növekedés vagy a csökkenés ismétlődött volna.

 

QP | Quality Placement