Továbbra is 0,9 százalék az alapkamat a három hónapos betét után - adta hírül az MNB monetáris tanácsa (MT).

A mai kamatmeghatározó ülésen azonban a többi három kamat közül egyhez hozzányúltak: az egynapos jegybanki betét utén fizetett kamatot az eddigi mínusz 0,05 százalékról tíz bázisponttal, mínusz 0,15 százalékra csökkentették.

QP | Quality Placement

Az egynapos fedezett hitel utáni kamat maradt 0,90 százalék, akárcsak az egyhetes fedezett betét után is maradt a 0,90 százalékos kamatszint.

A mostani bejelentés megfelel a piaci várakozásoknak. A piac izgatottan várja a jegybanki kommentet és a frissített makropályát.

Az új makropálya alapján az MNB a GDP-előrejelzésén a jegybank nem változtatott, tioábbra is azzal számol, hogy a GDP az idén 3,6 százalékkal, jövőre 3,7 százalékkal, 2019-ben pedig 3,2 százalékkal nő.

A jegybank szakértői az idei 2,4 százalékos inflációs előrejelzésen nem változtatottak, a következő két évre azonban alacsonyabb inflációt várnak, mint júniusban. Így 2018-ban az infláció 2,5 százalék lehet a korábban várt 2,8 százalékkal szemben, 2019-ben pedig 2,9 százalékot várnak a júniusban előrejelzett 3,0 százalékkal szemben.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba