Az idén 531 milliárd forintos bevételt tartalmazó büdzsé tervezetét február 15-éig el kell juttatnia a városvezetésnek a Fővárosi Közgyűlés képviselőihez. Az elfogadott költségvetésről február 15-től számított 30 napon belül tájékoztatást kell adnia a kormánynak. A városvezetés hétfon tárgyal az önkormányzat ez évi költségvetésének tervezetéről.

A múlt évben eredetileg 513 milliárd forintos költségvetés, amely év közben 578 milliárdra módosult, várhatóan 508 milliárdos bevételi és hitel, illetve 460 milliárd forintos kiadási oldallal teljesül.

Ikvai-Szabó Imre gazdálkodási fopolgármester-helyettes a büdzsé tervezetében a novemberben benyújtott költségvetési koncepcióhoz képest megvalósult változásokat a hazai és a globális piacokon kibontakozó gazdasági folyamatokkal indokolta. A zsugorodó, központilag szabályozott forrásokat az önkormányzat nem képes kigazdálkodni saját bevételeiből.

A gazdaság visszaesése miatt működése fő bevételi forrásának, az iparűzési adóból származó bevételeknek a kétszázalékos reálvisszaesésével számol idén az önkormányzat. Tavaly 89 milliárd forint bevételt tervezett iparűzési adóból az önkormányzat.

A forint árfolyamának gyengülése is növekvő terhet ró az önkormányzat költségvetésére, amelynek egyik kockázati tényezője az alapkamat alakulása is. Az önkormányzati hitelek döntően euró alapúak, a hitelek törlesztését 265 forintos árfolyammal kalkulálták korábban.

Az önkormányzat gazdasági társaságai és intézményei fenntartása kapcsán a legnagyobb kockázatot a BKV működoképességének megőrzése jelenti. Idén várhatóan a szolgáltatásokat a főváros csak a tavalyi nominális szinten tudja finanszírozni, így azok reálértéken tarthatósága a közszolgáltató cégektől a hatékonyság és az eredményesség javítását igényelheti, illetve a bérkiáramlás korlátozását és a létszámcsökkentést is megkövetelheti.