A közlemény szerint több mint tizenhárom kilométeren (a Rábán és a Pinkán) a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A Dráván 56,4 kilométeren másodfokú, továbbá több mint 149 kilométeren (a Dunán, a Lajtán, a Murán, a Zala folyón, valamint a Principális-csatornán) elsőfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi szervezetéhez már hét vízügyi igazgatóság területéről rendeltek át műszaki irányítókat, gátőröket, vízhozammérőket. A Balatonnál a vízparti településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de kijelölték a védekezésért felelős helyi szakembereket. Siófok éjszaka műszaki segítséget kért a vízügyi igazgatóságtól a városban a heves csapadék miatt kialakult elöntések kezelésére. A vízügyi igazgatóság három nagyobb teljesítményű szivattyút adott át, az összegyűlt csapadékvíz átemelése jelenleg is tart.

A vízügy közleménye szerint szombat éjjel meghibásodott a Lendvadedesi (Gosztolai) tározónál a vészárapasztó betonburkolata, de azt már sikerült stabilizálni. A Lenti-patak visszahúzódott medrébe, a vízügyi igazgatóság átadta a védekezést az önkormányzatoknak. A vészárapasztón kifolyó víz mezőgazdasági területet öntött el - írták.

A bizonytalan meteorológiai helyzet miatt fennáll a veszélye annak, hogy Zalaszombat, Gáborjánháza, Bödeháza és Szijártóháza településen esetleg tovább romlik a helyzet. Lenti térségében - tekintettel a délelőtti folyamatos esőzésre - nem javasolja a visszatelepítést az OMIT.

Két település lakóit kitelepítik Zalában

Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítik vasárnap délután, mert a megáradt környékbeli patakok miatt jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket - jelentette be az országos katasztrófavédelmi főigazgató vasárnap Lentiben. Bakondi György a rendkívüli esőzések kapcsán folyó védekezési munkákról a Zala megyei településen tartott sajtótájékoztatón elmondta: Szijártóházán 32, Zalaszombatfán 50 ember él, még sötétedés előtt kihozzák őket a lakóhelyükről, és Lentiben biztosítanak számukra elhelyezést.
Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja - jelezte Bakondi György.

Jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén összesen huszonhárom szakaszon van elrendelt készültség. Ebből hat szakaszon harmad-, kilenc szakaszon másod-, nyolc szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. Az elöntött terület nagysága 6100 hektár, ebből 1300 hektár vetés-szántó.

Az OMIT a közleményében kitért arra is, hogy a jelenlegi szélsőséges időjárás és a több folyón várható rekord közeli árhullám alátámasztja azt a vizsgálatot, amelyet a kormány rendelt el a mértékadó árvízszint felülvizsgálatával kapcsolatban.

Több millió köbméter víz áll a zalai árvíztározókban

A zalai folyók. patakok árvíztározóiban több millió liter víz áll az elmúlt időszak esőzéseinek következményeként, de közben tovább áradnak, helyenként a tetőzéshez közelítenek a vízfolyások - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vasárnap.

A Kerka árhulláma jelentős elöntéseket okozott, több mint 200 hektárt borít be a belvíz a vízfolyás közelében. Az alsószenterzsébeti tározó teljes kapacitással üzemel, mintegy négymillió köbméter vizet tartalmaz. Helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben Muraszemenyén, Szécsiszigeten, Kerkaszentkirályon és Lovásziban.

A Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patakon ugyancsak a jelentős vízszintemelkedés miatt Zalaszombatfánál, a Kebele-tározóban mintegy ötmillió köbméter vízmennyiség áll, de csaknem 370 hektárnyi az elöntött terület nagysága.
Vasárnap reggelre tetőztek az alsóbb vízfolyások, így a tározó vízszintje már nem emelkedett, ugyanakkor hosszú, elnyúló tetőzésre kell számítani.

A Mura áradása miatt Letenyénél szombaton másodfokú készültség lépett életbe. A hidrológusok számításai szerint vasárnap estére a vízszint itt eléri majd a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 430 centimétert, a tetőzés pedig 460 centiméter körüli vízállással éjjel várható.

Az intenzív csapadék hatására a Borsfai-patakon is magas vízállások alakultak ki, ezért Tótszentmártonban is helyi vízkárkészültség lépett életbe.

Harmadfokúra emelhetik a készültséget

A Zala alsó árvédelmi szakaszán változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Zalabér térségében és alatta lassan árad a folyó. Zalaegerszegnél szintén újra árad. A szakemberek számításai alapján kedden várhatóan itt is eléri, akár jelentősen meghaladhatja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 300 centimétert a Zala szintje. Két árhullám egymásra futására kell számítani, ami jelentős víztömeget hoz majd.

A Principális-csatorna továbbra is egyenletesen, nagyon lassan árad, szombat estére tetőzés közeli állapotba került. Vasárnap reggel 272 centiméter volt a vízállás, s ha további jelentős csapadékot nem kap a vízgyűjtő, akkor hosszan elnyúló tetőzés várható. A helyi vízkárkészültség továbbra is érvényben van.

A Kis-Balatonnál változatlanul négy belvízvédelmi szakaszon folyik, harmadfokú készültség mellett a védekezés, kilenc szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése. A belvíz belterületeket, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet, de 440 hektár mezőgazdasági terület áll víz alatt.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál a zalai védekezési feladatokat 35 emberrel látják el, de további csaknem 70 embert vezényeltek át Bajáról, Szolnokról, Nyíregyházáról, Miskolcról, Pécsről és Székesfehérvárról a zalaiak segítségére.

Megkezdték a homokzsákos védekezést Ipolytarnócon

Tovább emelkedett az Ipoly folyó vízszintje, ezért megkezdték a homokzsákos védekezést a Nógrád megyei Ipolytarnócon - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Angyal Eszter elmondta, hogy kora délutánra 349 centiméterre emelkedett a vízszint Ipolytarnócnál, ezért a falu polgármestere elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget. Az emelkedés intenzitása ugyanakkor a délelőtt mért adatokhoz képest csökkenést mutat, a további értékek a szlovákiai vízgyűjtő területen lehulló csapadékmennyiség függvényében változnak majd - tette hozzá.

Siófokon pincéket, mélygarázsokat öntött el a víz

Siófokon pincéket, mélygarázsokat öntött el az esővíz, a térségében négy óra leforgása alatt száz milliméter eső hullott - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Közleményük szerint a Szent László utca a város egyik legkritikusabb pontja, itt a mélyebben fekvő szakaszon nyolcvan centiméter víz hömpölygött az utcán, mélygarázsokat és pincéket öntött el a víz. A siófoki egységek a székesfehérvári tűzoltókkal, valamint a vízügy szakembereivel tíz szivattyúval távolítják el a vizet. Siófok mellett a megye más térségeiben is szükség volt a tűzoltók segítségére, többek közt Csombárdnál, Balatonszabadiban, Nagyberényben és Ádándon kellett védekezni a víztől.

Hende: eredményes a védekezés, de vannak károk is

Eredményes az eddigi árvíz elleni védekezés, a különböző szervezetek jól működnek együtt, minden szükséges erő és eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a már bekövetkezett károkat leszámítva, további baj ne történjen - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter a Szombathelyhez tartozó Petőfi-telepen vasárnap. A telepen egy lakópark új építésű házait érte el és károsította a víz.

Szentgotthárd térségében már apad a Rába, Körmendnél hamarosan a valaha mért legmagasabb vízállásnál várhatóan alacsonyabban tetőzik majd a folyó, levonulóban van az árhullám - mondta Hende.

Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője egy térképen magyarázta el a körülötte állóknak, hogy mi történhetett. A környező dombról az úgynevezett Gally-ároknak kellett volna elvezetnie a vizet a megáradt Perint patakba, de mivel az árkot benőtte a növényzet és a patak vízszintje is magasan volt, egyfajta visszaduzzasztás jött létre, a víz pedig szabadon folyt be az új lakópark házai közé, ahol eddig semmiféle vízelvezető rendszert nem építettek ki. Végül egy földút két ponton történő átvágásával sikerült ismét a Gally-árok felé terelni a vizet - közölte a szakember.