Elmondta: a kamatcsökkentési ciklus újrakezdésekor viszonylag óvatos stratégiát választott a jegybank monetáris tanácsa, ennek is betudható, hogy a legutóbbi csökkentést a piac "konzervatív" lépésnek értékelte. A hazai gazdaság fundamentumai kedvezőek, a régió a befektetők érdeklődésének középpontjába kerülhet - tette hozzá.

Kelet-Közép-Európa ugyanis nagy nyertese az olajár csökkenésének, mérséklődnek az adósságráták, kevesebbet költenek az itteni államok a jóléti rendszerek fenntartására, általában alacsonyabb a munkaerőköltség a térségben, egyúttal nagyobb a termelékenységi potenciál, mint a világ többi részén - mondta Pálinkás Ervin. A szakember szerint a monetáris élénkítés mellett az alacsony olaj- és alapanyagárak alakulása nagymértékben támogatja az európai gazdaság növekedésének beindulását. A gyenge euró és az alacsony kamatok, a válság idején rendbe rakott vállalati mérlegek segítik a növekedést, a banki hitelezés és a beruházási kedv javulását - magyarázta a szakértő.

Megjegyezte, hogy ugyanakkor erre a kedvező képre folyamatosan árnyékot vetnek a politikai kockázatok, így például Görögország remélhetőleg megállapodik az Európai Unióval, hiszen az unióból való esetleges kilépés árát nagyon megfizetné a dél-európai ország az ezzel járó bankválság és egy súlyos gazdasági recesszió formájában. További kockázatot jelentenek az orosz-ukrán válság további fejleményei - tette hozzá.

Pálinkás Ervin szerint megvan a kedvező folyamatok fennmaradásának az esélye, hiszen az alacsony olajár továbbra is deflációs félelmeket gerjeszt, ami arra készteti az ECB-t, hogy fenntartsa a monetáris élénkítést.

A Pioneer Alapkezelő részvény befektetési igazgatója jelezte: a magyar részvénypiacot továbbra is segítik a várakozásokat rendre meghaladó növekedési adatok és az ország kedvező külkereskedelmi helyzete.

Emellett számos korábban meghatározó kockázat kifutott, mint például a devizahitelek kezelésének kérdése, és kevésbé fenyeget az államháztartási hiány kedvezőtlen alakulásának problémája. Az alacsony olaj- és energiaárak tovább javítják Magyarország növekedési potenciálját, és az is pozitívum, hogy a magyar tőzsdei cégek jól vezetett társaságoknak bizonyultak a válság idején - mutatott rá Pálinkás Ervin.