A Borsod megyei Ónodon, Ongán, Aszalón és Sajóládon lehet kritikus az árvízi helyzet kedden - mondta el Dobson Tibor, az árvizi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. A Független Hírügynökség információi szerint Borsodban négy elzárt település van jelenleg: Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás és Tornabarakony.

Az észak-magyarországi folyók apadnak, a Duna pedig hétfő este tetőzött Budapestnél 820 centiméterrel. Csak nagyobb gépjárművekkel lehet megközelíteni Dömöst és Pilismarótot. A Tisza középső és alsó szakaszán folyamatos a harmadfokot meghaladó árvízvédelmi készültség. A folyó tetőzése hétvégén, illetve jövő hét elején várható Szolnoknál, körülbelül 10 méteres vízállással. Hétfő este óta körülbelül 100 ember kellett kitelepíteni országszerte. Országosan 5050 ember nem térhetett még haza otthonába, közülük 4500-an Borsod megyében élnek. Hétfő este 50 embert költöztettek ki Gyömrőpusztáról és Hernádnémetiből.

A védekezésben 20 ezren vesznek részt az országban, ebből 18 ezren Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Hat településen okoz gondot az ivóvíz-ellátás: Sajóvámoson, Felsőzsolcán, Alsózsolcán, Léhen, Kupán és Sóstófalván is zacskós vizet kap a lakosság. További 28 helyen csak forralás után lehet inni az ivóvíz-hálózatból.

Országosan 4000 fogyasztónál függesztették fel az áramszolgáltatást, Felsőzsolca 70 százalékán nincs áram, ami 3000 embert érint. Bőcsön aggregátorral tudják megoldani az áramellátást.

Dobson Tibor arról is beszámolt: az összedőlt házak számáról egyelőre nincs pontos adat, ezt csak akkor lehet megmondani, ha visszahúzódik az ár. Hozzátette: ő személyesen 90-100 olyan házat látott, amit nem lehet újjáépíteni.

Az árvíz miatt Észak-Magyarországon és a Dunántúlon továbbra is érvényben vannak a korlátozások a vasúti közlekedésben. Észak-Magyarországon még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekednek, azonban van, ahol a buszközlekedés is bizonytalan. Korábban egyes településekhez, illetve településrészekhez köthetően - Felsőzsolca, Miskolc, Edelény - több olyan híresztelés láttott napvilágot, amely szerint a kilakoltatott házaknál fosztogatók jelentek meg. Gaskó Bertalan, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ugyanakkor elmondta: a megyében ez idáig két esetben kellett árvízi tolvajokkal szemben intézkedni, akiket azonnal elfogtak. Hozzátette: a térségben - azokon a településeken, amelyek csaknem teljesen víz alá kerültek - állandó a rendőri jelenlét.