Az áprilisban látott 7,2 százalékos bruttó bér növekedési ütem májusban 6,6 százalékra lassult. A lassulás nem jelentett meglepetést, hiszen általában a munkavállalók jelentős része áprilisban kapja az előző éves teljesítményéért járó bónuszt, ezt tükrözi a nem-rendszeres keresetek növekedési ütemének lassulása, 14,8 százalékról 4,9 százalékra - kommentálta a friss adatokat Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Véleménye szerint az év egészében 6-7 százalék körül alakulhat a bruttó bérnövekedési ütem, azaz idén elsősorban a háztartások fogyasztása lehet a GDP növekedés fő motorja. A magyar növekedés szempontjából azt is fontos, hogy milyen ütemben érkeznek és használják fel az EU-s forrásokat, illetve a Brexit okozta bizonytalanságok milyen csatornákon keresztül és mértékben gyűrűznek be a magyar gazdaságba. A GDP növekedési üteme idén elérheti a 2 százalékot, míg az inflációs ráta 0,6 százalék lehet idén, az alapkamat pedig az év végéig változatlan maradhat.

Idén 5,5 százalékos bruttó bérnövekedésre számítunk, ami az adóváltozások miatt 7 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így 6,4 százalékkal nőhet a nettó reálbér  - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A bérnövekedés üteme azonban még ezt is meghaladhatja, miután egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években, amit az elmúlt hetekben folytatott bértárgyalások - egyes esetekben kétszámjegyű bérmegállapodások - is tükröznek, miközben egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése.

Az első öthavi bér-, valamint létszámstatisztikák élénk gazdasági növekedésre utalnak, amelyek megerősítik, hogy az első negyedéves gyenge GDP adatokat egyszeri, átmeneti tételek okozhatták, ezért a következő negyedévekben meredeken gyorsulhat a gazdasági növekedés. Ezt tükrözik, hogy a gyenge első negyedéves ipari és építőipari adatok ellenére 3,3, illetve 2,7 százalékkal nőtt az alkalmazásban állók száma az év első öt hónapjában - tette hozz a szakértő.

A nettó bérek jelentős emelkedése egyrészt a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentésének, a minimálbér-emelésnek, másfelől az év eleje óta egyre több szektort elérő béremelési hullámnak köszönhető. Fontos továbbá, hogy a lényegében 0 százalékos infláció miatt a nettó reálbérek is csaknem 8 százalékkal nőttek, ez pedig a belső fogyasztásnak ad lökést - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

Az őszi hónapokban az infláció várhatóan felpörög, így a nettó reálbér-emelkedés üteme lassul. Éves átlagban a nettó reálbérek 7-8 százalék közötti ütemben növekedhetnek. Jövőre azonban az ideitől eltérő lesz a forgatókönyv. Bár a bruttó bérek az ideihez hasonló tempóban emelkedhetnek, ám a nettó reálbérek növekedési üteme ettől elmaradhat. Ennek oka, hogy egyelőre nincs szó egy 2017-es szja-csökkentésről, emellett az infláció is várhatóan 2 százalék felett lesz, amely lassítja nettó reálbéreknél várható növekedést.