A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint az MNB új, jelentősen csökkentett inflációs előrejelzéseire is lefelé mutató kockázatok érvényesülnek.

A ház saját becslése szerint az MNB a 2015-re adott, felülvizsgált, már csak 0,9 százalékos éves átlagos inflációval számoló előrejelzéséhez valószínűleg 79 dollár körüli hordónkénti átlagos olajárat vehetett alapul a globális alaptípusnak tekintett Brent olaj esetében, a novemberi-decemberi határidős jegyzéseknek megfelelően.

Ha azonban az olajárak ennél alacsonyabb szinten - ami a JP Morgan londoni elemzői szerint várható legalább 2015 első negyedében -, az további nyomást gyakorolhat a magyar jegybank új inflációs prognózisára is.

A cég alapeseti forgatókönyve ennek alapján az, hogy az MNB 2015 első negyedévében 0,50 százalékponttal csökkenti alapkamatát.

Az újabb monetáris enyhítés időzítése és mértéke azonban egyaránt függ az olajáraktól és a forintárfolyamtól. Az MNB akár már januárban vagy februárban kamatot csökkenthet, ha addig enyhül az orosz pénzügyi válság járványkockázata, és ha az euróövezeti jegybank (EKB) szuverén kötvényekre is kiterjedő mennyiségi enyhítési ciklusba kezd, amelynek nyomán a forint erősödésnek indulhat - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A ház szerint ugyanakkor az esélyek inkább az MNB-kamatcsökkentések későbbi kezdete felé hajlanak, mivel lehetséges, hogy a monetáris tanács meg akarja várni a következő, márciusban esedékes inflációs előrejelzést, emellett hosszabb ideig vizsgálni kívánhatja az EKB mennyiségi enyhítésének, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve ezzel egy időben várt kamatemeléseinek nettó hatását a forintárfolyamra, és még néhány hónapig figyelni akarhatja a maginflációs folyamatokat is.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a keddi kamatdöntő ülés utáni értékelésükben úgy vélekedtek, hogy az oroszországi válság közép-európai átterjedésével kapcsolatos aggályok mérsékelhetik az MNB készségét a monetáris enyhítésre, tekintettel a további forintgyengülés kockázatára.

Előretekintve azonban - bár a magyarországi infláció várhatóan gyorsul jövőre - a magyar gazdaságban felhalmozódott jelentős kapacitástöbblet, valamint az olajárak zuhanása miatt e gyorsulás jó eséllyel igen fokozatos lesz, és valószínűtlen, hogy az éves inflációs ütem 2016 előtt eléri az MNB 3 százalékos célját - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház mindemellett azzal is számol, hogy a magyar gazdaság növekedése 2015-ben 2 százalék körüli ütemre lassul.

A cég elemzői szerint ebben a környezetben ismét napirendre kerülhet a jegybanki kamatcsökkentés, de az mindenképpen bizonyos, hogy a magyarországi monetáris kondíciók a belátható jövőben enyhék maradnak.