Decemberben törölték a közlekedési jogsértések dokumentálásához használt technikai eszközökre vonatkozó, hosszú ideje érvényben lévő ORFK-utasításból azt a passzust, amely előírta a rendőrségnek, hogy a Police.hu-n minden hónapban tegye közzé, hol figyelik majd a gyorshajtókat - olvasható a portálon.

A rendőri vezetés valójában már hónapokkal a decemberi módosítás előtt véget vetett a korábbi gyakorlatnak: leállították a megyei kapitányságok traffipaxos vezénylési tervének közlését. A rendőrségi oldalon a sebességellenőrzések rovat szeptember óta nem frissül.

A rendőrség azóta bejelentés nélkül, és egyre gyakrabban álcázva vagy lesből traffipaxozik. Korábban Óberling József ezredes azzal magyarázta a váltást, hogy botrányos a hazai közlekedési morál. Pedig az előzetes bejelentés koncepcióját anno azért vezették be, hogy ne a büntetés, hanem a gyorshajtás megelőzés legyen az elsődleges.

A jelenlegi gyakorlat a 24.hu szerint azért problémás, mert az érvényben lévő jogszabályban továbbra is az áll, hogy a rendőrségi honlapon be kell jelenteni az ellenőrzési terveket.

Óberling József egyébként már szeptemberben bejelentette, hogy szigorítanak az ellenőrzéseken.