Az országos kiskereskedelmiüzlet-hálózatban és a csomagküldő kiskereskedelemben idén májusban 646 milliárd forint értékű árut forgalmaztak (míg tavaly ugyanezen időszakban 601 milliárdot), és az első öt hónapban 2919 milliárd forint forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások értékében 45 százalék volt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19 százalék az üzemanyag-, 12 százalék a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011 első öt hónapban.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 májusában és az első öt hónapban összességében stagnált. A forgalom jelentős részét (90 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai májusban lényegében szintén nem változtak.

Az előző év azonos időszakához képest a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene májusban 1,7 százalékkal nőtt, az első öt hónapban lényegében nem változott. Májusban az átlagost meghaladó volt a növekedés az illatszer-, a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk üzletekben. A bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletek értékesítésének volumene továbbra is elmaradt az előző év azonos időszakától, azonban a csökkenés mértéke a korábbi hónapokhoz képest mérséklődött.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai 1,7 százalékkal emelkedtek a tavalyi alacsony bázishoz képest, az év első öt hónapjában 0,3 százalékkal mérséklődtek 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem májusi volumene lényegében stagnált, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,3 százalékkal, az üzemanyagkutaké 1 százalékkal nőtt.