Átlagosan 1429 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a harmadik negyedévben a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez több mint 8 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 1318 forinthoz képest.

A régiók szerint lebontott statisztikák azt mutatják, hogy továbbra is jelentős az eltérés az egyes országrészekben tapasztalható bérszintek között. Míg a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, illetve az Észak-Alföldön 1300 forint körül mozog átlagórabér, a Dunántúl középső és északi részén már jóval 1400 felett alakul ez a mutató. Közép-Magyarország és a főváros továbbra is kiugrik a hazai mezőnyből: ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága immár jó ideje meghaladja az 1900 forintos szintet is.

Tekintettel arra, hogy az infláció üteme közben már az 5 százalékos szint közelében jár, ez azt jelenti, hogy a fizikai keresetek vásárlóereje az elmúlt év során 3-4 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a minimálbér közel 20 százalékos jövő évi emelésének hatására a hagyományos januári béremelkedések nyomán várhatóan ismét nagyobb ütemben fognak felfelé mozdulni az órabérek - mondta Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója.

A Moore Hungary ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2021 első negyedévében átlagosan 4 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva - derül ki a közleményükből.

Az országos szinten már több mint 60 ezer főt foglalkoztató szolgáltatóközpontok (SSC) esetében némileg eltérően alakultak a folyamatok: a középvezetői bérsávban az átlagot jóval meghaladó, 7,1 százalékos béremelést hajtottak végre. Érezhetően erősödik a verseny ebben a szegmensben, az egyes szereplők gyakran kedvezőbb fizetéssel próbálnak egymástól munkaerőt átcsábítani, ami a kilépési forgalom 5 százalék feletti értékéből ítélve gyakran sikerrel is jár.