Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy év alatt 35-ről 53 százalékra nőtt - főként a jobb megélhetés reményében - a költözést fontolgató munkavállalók aránya, a válaszadók kétharmada belföldön, egyharmada pedig külföldön vállalna munkát, derült ki a Trenkwalder Munkaerő Mobilitási és Elégedettségi Indexéből. 

Magyarországon a foglalkoztatási ráta kezd ellaposodni, jelenleg a munkaképes korúak 74,7 százaléka dolgozik, ha ezt a foglalkoztatottságot tovább szeretnék emelni, azt csak nagyon komoly költségek árán lehetne megtenni, mondta Nógrádi József, a Trenkwalder Magyarország kereskedelmi igazgatója. Jelenleg Magyarországon 4,7 millióan dolgoznak, ha mindenki dolgozna, akkor az több mint 6 millió munkavállalót  jelentene.

A dolgozók a jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek, egy tízes skálán az országos elégedettségi index 5,9 volt.

Budapest 7 pontot, Győr-Moson-Sopron megye 7,1 pontot, Békés megye 4,6 pontot ért el. A kutatás szerint a munkavállalók 53 százaléka kevésbé tart kockázatosnak egy munkahelyváltást most, mint a pandémiát megelőző időszakban. A dolgozók jövőképével kapcsolatban a kutatásból az is kiderült, hogy egy egytől tízig terjedő skálán 5,75-re értékelték a jövedelmükkel kapcsolatos várakozásokat. 

Sokan mennének külföldre

A munkahelyi mobilitás tekintetében a teljes lakosság 25 százaléka költözött az elmúlt két évben, ez a Központi Statisztikai Hivatal adataiból derül ki. A költözést választók fele családi okok miatt váltott lakóhelyet, 32 százalék pedig munkahely miatt. 

Teljes munkavállalók 7 százaléka mond igent a mobilitásra.

A jobb munkahely reményében a munkavállalók 

  • 66 százalék belföldre,
  • 34 százalék pedig külföldre költözne.

Egy évvel korábban 29 százalék mondta ugyanezt - tette hozzá Nógrádi József. Magyarországon a legvonzóbb megye Vas megye, a nyugat-magyarországi térségbe költözne a munkavállalók 69 százaléka, a legalacsonyabb értéket Tolna megye kapta 32 százalékkal.  A munkaerő vándorlás iránya keletről nyugatra tart - hangzott el a sajtótájékoztatón. A munkavállalók elégedettségi indexe minden megyében pár tizeddel csökkent az elmúlt egy évben.

Tovább emelkedik a munkanélküliek száma

A Trenkwalder jövő évi prognózisa szerint a munkanélküliség a következő három hónapban stagnálni fog. 

2023 első félévében pedig már meghaladhatja a 4,1 százalékot a jelenlegi 3,6 százalék után, hat hónap alatt körülbelül 250 ezer fővel nőhet az álláskeresők száma.

A betöltetlen pozíciók száma fél éven belül 50-60 ezerre csökkenhet, a munkabérek 15 százalékkal emelkedhetnek, de a reálbércsökkenés folyamatos lesz és 3 és 6 százalék közötti mozog majd. Utóbbival kapcsolatban Nógrádi József megjegyezte, az elmúlt évtizedben szerencsés helyzetben voltunk, 2012-ben volt utoljára reálbércsökkenés. A reálbércsökkenésre rövid távon hatással lesz a bérspirál, ilyenkor felértékelődnek a cafeteriaelemek vagy a kiegészítő juttatások, például a home office, esetleg a négynapos munkahét bevezetése vagy a rezsitámogatás is.

Hosszú távú hatásokkal kapcsolatban elmondta, még nagyobb igény lesz a cégek részéről, hogy csökkenjenek az adóterhek és járulékok. A munkaerőpiaci tartalékokkal kapcsolatban megjegyezte, fontos lenne, hogy az iskolarendszerből kiesőket be tudják vonni a foglalkoztatásba, csökkenteni kell a munkaképes korúak között a halandóságot is, hiszen évente 25-30 ezer munkaképes korú veszíti életét.

A kutatásról

A 2022. augusztusbán készült kutatás két fő témája a mobilitás és a munkavállalói elégedettség volt. A felmérés során 25 ezer munkavállalót kérdeztek meg, háromezren minden kérdésre válaszoltak. A kutatásban a Pécsi Tudományegyetem volt a Trenkwalder partnere. Tavaly 24,2 milliárd forint nettó árbevétele volt a HR-szolgáltatónak, 27 éve vannak jelen a magyar piacon, 330 ezer jelölt van az adatbázisukban, 20 irodájuk van országszerte, globálisan 17 országban vannak jelen.