Miután megválasztják az Európai Bizottság elnökét, sorra kerülnek a biztosjelöltek, azaz annak a szétosztása, hogy a tagállamok jelöltjei milyen portfoliót kaphatnak. A magyar kormány biztosjelöltje Trócsányi László, aki Navracsics Tibort követné az uniós testületben, ha az Európai Parlament is rábólintana jelölésére.

Mint emlékezetes, Navracsics Tibor jelölése nem ment annyira könnyen, a kormánynak nagyívű tervei voltak a megkapható területet illetően, ám végül Jean-Claude Juncker az oktatásért, kultúráért, ifjúságért, sportért felelős portfoliót adta neki - amiben vélhetően szerepet játszott, hogy Navracsics jelölésekor is állt már a bál a magyar kormánynak a fékek és ellensúlyok rendszerének gyengítését célzó ténykedései miatt.

Bár alapvetően a magyar biztos portfoliójába tartozó terület az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott leginkább a digitalizáció jelentette kihívások miatt, és akár komoly eredményeket is felmutathatna a hamarosan leköszönő biztosunk, hiszen a portfóliójába tartozik a legnépszerűbb program, az Erasmus+, illetve sikerült az erre rendelkezésére álló keretet 30 milliárd euróra megdupláznia a következő, 2021-2027-re vonatkozó költségvetési ciklusban, mégis a biztosok értékelésekor messze a leggyengébb eredményt érte el.

 

Grafika: Kristóf Réka


A Magyar Hang pedig most arról ír, hogy Trócsányi jelölése sem lesz egy fáklyás menet. Információik szerint az Európai Parlament pártjainak (legalábbis annak egy részének) feltett szándéka, hogy visszadobják az első magyar jelöltet, vagyis Trócsányi Lászlót. Ugyanez a sors várhat a lengyel jelöltre is.

Ha ez megtörténne, a Fidesznek megvan a B terve is, miszerint Trócsányi helyére a jelenlegi madridi magyar nagykövetet és volt uniós ügyekért felelős miniszteret, Győri Enikőt jelölik majd, mondván, hogy női politikusként még kedvezményezett helyzetben is van, amikor a felsőbb pozíciók betöltéséről esik szó.

A madridi nagykövet ezzel kapcsolatban a lap kérdésére a következőt válaszolta:

Magyarországnak kiváló biztosjelöltje van, akit mind emberileg, mind szakmai szempontból maximálisan alkalmasnak tartok. Semmi értelmét nem látom, hogy egyes külföldi sajtótermékek légből kapott felvetéseire reagáljak. Azon vagyok, hogy megválasztott európai parlamenti képviselőként segítsem Trócsányi László biztosi kinevezését.

Amennyiben Trócsányit visszadobná az EP, akkor a jelenlegi igazságügyi minisztert egy fajsúlyosnak számító helyre, a parlamenti külügyi bizottságának vezetői tisztjére jelölnék.

Az EP-ben várhatóan a jövő héten választják majd meg egyebek mellett a parlamenti bizottságok elnökeit is.