Csütörtök kora délután derült ki, hogy az Európai Parlament jogi szakbizottsága összeférhetetlenség miatt nem támogatja Trócsányi László jelöltségét az Európai Bizottság bővítési biztosi pozíciójára. Emiatt a szakbizottság azt kéri Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnöktől, hogy tegye meg az ilyenkor szükséges lépéseket, ami feltehetően arra utalna, hogy kérje a magyar kormánytól egy új biztosi jelölt megnevezését - írja a 444.hu.

A jogi szakbizottság titkos szavazáson a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodája miatt mondta ki az összeférhetetlenséget. Trócsányi ugyanis korábban azt mondta, hogy ügyvédi tevékenységét 12 éve szünetelteti, ám kiderült, hogy tavaly nyárig tulajdonos volt az ügyvédi irodában. Ezzel kapcsolatban Trócsányi és társa, Nagy Péter is azt állította, hogy nem vett ki a cégből pénzt Trócsányi.

Az egykori miniszter a most leadott bevallásában azt állította, hogy igazságügy miniszteri ideje alatt, 2014 és 2019 között a résztulajdonában lévő Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda nem kapott kormányzati megbízást, csak a már meglévő megbízásokat teljesítették.

Az üggyel kapcsolatban délután közleményt adott ki Trócsányi László, ami a 444.hu szerint a következőt tartalmazta:

A mai napon az Európai Parlament Jogi Bizottsága 11 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett összeférhetetlenséget állapított meg személyemmel szemben. A nyilvánosságnak helyt nem adó zárt ülésen a hozzám feltett minden kérdésre transzparens választ adtam, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal. A magyar biztosjelölt ügyében minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született, amellyel szemben a szükséges jogi lépéseket meg kívánom tenni. Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik támogattak abban, hogy a Magyarország számára történelmi jelentőségű portfólióra megfelelőn készülhessek fel.