Több fejlesztési lehetőséget is vizsgálunk a budapesti trolihálózaton. A tesztsorozat hosszú folyamat, amelynek egyik lépéseként önjáró üzemben kelt át egy trolibusz a Lánchídon – válaszolta a Népszava kérdésére a BKK. 

Trolis berkekben úgy tartják, hogy a jelenleg az Astoriáig közlekedő 74-es, illetve a Kossuth Lajos téri végállomással bíró 70-es járat jöhet szóba a lánchídi vonalhosszabbításnál.

Ezek vannak ugyanis elég közel ahhoz, hogy a járművek önjáró, tehát felsővezeték nélküli üzemmódban át tudjanak kelni a hídon. Az átkelő jelenleg is zajló 27 milliárdos rekonstrukcióját ugyanis nem fejelnék meg egy új felsővezeték kiépítésével. Az önjáró üzemmód azonban csak néhány kilométeres távot képes befogni, így a trolik vélhetőleg a hídhoz közel, például a Várkert Bazár környékén már vissza is fordulnának.

Minderről megkérdezte a lap a BKK-t is, amely azt írta, hogy egyelőre az üzemi tesztek eredményét elemzik, az esetleges új járatokról csak az értékelések lezárulta után születhet döntés.

A kísérleti járatról Karácsony Gergely főpolgármester korábban fényképes Facebook-posztban számolt be.

Közben a Lánchíd felújítása a kivitelezői szerződésben rögzített ütemterv szerint halad. A november közepén lezajlott sikeres próbaterhelés után eredményesen lezárult a közbenső műszaki átadás-átvétel. A szakhatóságok pedig hozzájárultak a Lánchíd ideiglenes forgalomba helyezéséhez. Így tavaly december közepétől a BKK járatai, a taxik, a kerékpárosok és motorosok is felhajthatnak a hídra. Az egyéni gépjárművel közlekedők viszont nem.

Rövidesen a Lánchídon közlekedők örülhetnek

Március 20-tól a jelenleginél több busz közlekedik majd a felújítás alatt lévő hídon.

Csúcsidőszakban, óránként a mostanihoz képest átlagosan öttel több jármű közlekedik Buda és Pest között a felújítás alatt álló Lánchídon, így a jelenleginél akár háromszázzal többen kelhetnek át a Dunán. Bővebben>>>
Karácsony Gergely a részleges átadón bejelentette, hogy a végleges forgalmi rendről a budapestiek megkérdezése után döntenek.

A híd forgalmát a BKK folyamatosan vizsgálja, az eredményeket közzéteszi annak érdekében, hogy a budapestiek megalapozottan mondhassanak véleményt a híd végleges forgalmi rendjéről. Nem cáfolták, de nem is erősítették meg a Népszava értesülését, miszerint a budapestiek véleményét az előválasztáshoz hasonlatos metódussal kérnék ki. Mivel a híd teljes átadása 2023. harmadik negyedévében lesz, a részvételi folyamatot is addig kell lebonyolítani.