Újabb típussal bővül a Budapest trolibuszflottája, miután hétfő hajnalban a fővárosba érkezett a Solaris-Skoda Trollino típusú jármű első szólóverziója – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.

trolibusz az utasforgalomba állítás előtt még a próbafutásokat teljesíti.

Szeptember óta összesen 16 új trolibusz – hat tavaly, tíz pedig idén februárig – állt forgalomban a fővárosban, ezek azonban mind csuklós járművek voltak. A csehországi Plzenből érkező trolibuszok átvétele és forgalomba állítása folyamatos.

A korszerű és alacsonypadlós új járművekkel a 75-ös és 80-as vonalakon találkozhatnak a fővárosban közlekedők.

A lengyel-cseh gyártó járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni.

Műszaki kialakításuk megegyezik a már forgalomban lévő, negyedik generációs Trollinók kialakításával, csak a homlokfaluk változott meg a legutóbbi modellfrissítéskor.

A BKK emlékeztetett: a fővárosi trolibuszpark megújulása annak köszönhető, hogy éltek az opciós lehívás lehetőségével és a Solaris-Skoda járművek gyártójával kötött szerződése alapján megrendelték a fennmaradó 48 járművet. Budapestre rendkívül gazdaságos konstrukcióban érkeznek a trolibuszok, szinte még 2014-es áron. A járművek összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek, a fedezetet a fővárosi önkormányzat adja.