Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén 3158 milliárd forintot tartalmaz a nyugdíjkassza, ám a következő években ez kevés lehet, mivel öt év alatt eléri a nyugdíjkorhatárt a több mint félmillió embert felölelő Ratkó-generáció - kezdi háttércikkét a Világgazdaság. Így néhány év alatt zuhanni fog a befizetők száma, miközben megugrik a nyugdíjjogosultaké.

Valamit lépni kell erre válaszul. Az egyik lehetőség a nyugdíjkorhatár megemelése, ami jelenlegi is zajlik - a végeredmény 65 év lesz. A további emelés értelmét megkérdőjelezi, hogy az idősebb dolgozók nem olyan hatékonyak, mint a fiatalabbak, illetve ha csak várható életkoruk vége közelében mehetnek nyugdíjba az emberek, akkor nem fognak takarékoskodni - nem létező - nyugdíjas éveikre, azaz igyekezni fognak elkerülni a nyugdíjjárulék-fizetést.

Nagy meglepetést keltene a nyugdíjak csökkentése - fogalmaz a gazdasági napilap -, pedig ez sem zárható ki. Ez nem azt jelentené, hogy egyik hónapról a másikra kevesebb pénzt hozna a postás, hanem például azt, hogy a nyugdíjemelés elmaradna az inflációtól. Emellett módosíthatják az első nyugdíj megállapításának módját annak érdekében, hogy kevesebb pénzzel kezdjék nyugdíjas éveiket az emberek.