Az asztali számítógépek forgalma tavaly húsz százalékkal, a laptopoké 40 százalékkal esett vissza - Majoros Miklós, az Acer magyarországi vezetője szerint e trend idén akár a visszájára fordulhat.

A PC-piac telítődésével a kereskedőknek is újfajta módszerekhez kell nyúlniuk, mivel a vevőket gyakran nem az ár orientálja; a laptoppiacon most már a 100 ezer forint alatti árak dominálnak. Majoros szerint idén azonban várhatóan megáll az áresés, mivel a nemzetközi alkatrészgyártók a fellendülés miatt drágábban adják a részegységeket.

Az IDC Hungary is a pozitív kilátásokat helyezi előtérbe, ugyanakkor szerintük a második és a harmadik negyedévben a választások miatt legfeljebb a lakossági vásárlásokban reménykedhetnek a forgalmazók. A vállalati szegmensekben gyakran tovább vágják az IT-költségeket, úgyhogy itt is korlátozott lesz a növekedés.

Világszerte azonban akár húsz százalékkal is növekedhet a PC-piac forgalma, derül ki a Gartner piackutató felméréséből. Az árcsökkenés miatt értékbeli növekedés várhatóan némileg elmarad majd a mennyiségbeli növekedéstől. A következő három évben a piac 90 százalékát hordozható eszközök forgalma teszi ki, az összes gép között pedig 2012-re 70 százalékra nőhet a mobileszközök aránya.