A hét első napján még egy utolsó nagy lendületet vettek a nemzetközi részvénypiacok, eljutva azokra a szintekre, hogy ismét a korábbi csúcsok körüli árfolyamokat ostromolhassák. Azonban továbbra is megállja a helyét az az állítás, hogy hiába az impozáns emelkedés, összességében nem mutat érdemi erőt a részvénypiac a forgalom alapján. Ráadásul egyre erősebb negatív divergenciák vannak a piac belsejében is, tehát az egyre magasabb és magasabb szintek egyre kevésbé meggyőzőek. Egyelőre úgy tűnik, hogy a piacot az utóbbi időben erősen befolyásoló EURUSD árfolyam sem bír az 1.50-es kritikus szintekkel. Így a korábbi lokális csúcsok (pl. S&P 1100) érdemi áttörése egy nehezebb dió, és továbbra is fennáll a veszélye, hogy elhal ezen szintek körül az  emelkedés - írja hétvégi elemzésében a Raiffeisen Bank.
 

A magyar piac is a hét elején emelkedett jelentősebben. Az OTP - áttörve a korábbi 5500-as ellenállásokat - erősen megközelítette korábbi lokális csúcsát 5800 körül, ennek érdemi áttörését azonban csak akkor tartják elképzelhetőnek a Raiffeisen elemzői, ha a kinti piacon is megtörténik ez. Addig nem érdemes újabb vételi pozíciót nyitni, főleg, hogy a gyorsjelentés is erősen vegyesre sikerült, mely nem támogatta az árfolyamot, így ismét veszélyben az 5500 körüli szintek.

A hét nyertese a MOL lett, amely a korábbi gyengébb teljesítményt feledtetve szintén eljutott korábbi csúcsáig 16 700 környékére. Tovább ez a papír sem jutott. A papír immáron inkább egy sávban mozog, melynek az alja 14 600 körül van, tehát tér itt is van lefelé.

A gyógyszergyártók közül a Richter új csúcsra tudott menni, annak ellenére, hogy gyorsjelentése inkább mérsékelten csalódást keltő volt. Miután ez az emelkedés már indokolatlan a bank elemzői szerint, ezért ajánlásunkat csökkentésre rontották. A következő kulcsszint a papírban lefelé 40 000 forint körül van, ennek törése a régen tartó emelkedő trendet is törné!

Az Egis-t megtartotta a korábban többször említett 18 500-as kulcsszint, a negyedéves gyenge számokat követően azonban messzire nem jut várhatóan. Az Mtelekom továbbra sem aktív, a 750-es támasz fölött tartózkodik minimálisan, és gyenge.


Összességében a hazai piacon is egyelőre kivárást javasolnak a szakértők addig amíg nem vesz egyértelműbb irányt a piac. Ez felfelé egyértelműen a korábbi lokális csúcsok áttörése lenne (mind a vezető indexekben mind egyedi részvényeknél, ahol ez szóba jöhet). Amennyiben pedig csak dupla csúcs formációkat tudnak csinálni és törnek az első

támaszok lefelé (pl S&P 1070-1065 alá), az egyértelmű jelzés szintén. Jövő héten már több adat befolyásolhatja a kereskedést is.