A turizmustörvény módosításával az idén induló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), vagyis az országban megforduló turisták adatait közvetlenül gyűjtő új, digitális adatszolgáltatási rendszer kapcsán a Demokratikus Koalíció az Európai Bizottságnál tett feljelentést, mert szerintük a kormány a turizmust felhasználva akarja megfigyelni a magyarokat, illetve visszaélni a személyes adataikkal, ami a Társaság a Szabadságjogokért szerint is elfogadhatatlan.

A turisták számára semmi nem változik, hiszen a szálláshelyeken eddig is be kellett jelentkezniük a szobák elfoglalásakor. Az új rendszer arra lesz jó, hogy anonim módon, tehát személyes adatot nem tartalmazó módon lássák a legfontosabb turisztikai mérőszámokat. Turisztikai célú, kumulált adatgyűjtésről van tehát szó és nincsen más típusú adatgyűjtés - fogalmazott az MTÜ vezére a napilapnak.

Adatszolgáltatás és -rögzítés eddig is működött, a legtöbb kereskedelmi szálláshelyen ugyanis már fut valamilyen szálláshelykezelő szoftver. A jelenlegi, sokszor nehezen ellenőrizhető, papíralapú adatszolgáltatási gyakorlat miatt azonban ezek a forgalmi mutatók nem teljes körűek, nem pontosak és nem naprakészek. A KSH is csak 50-80 nappal később közli a statisztikákat.

Guller Zoltán szerint a szállásszolgáltatási szektor digitalizációja elengedhetetlen, ezt szolgálja az idén induló adatszolgáltató központ, amely valós időben mutatja majd az országban található összes szálláshely forgalmi adatait, vagyis azt, hogy hány felnőtt, hány gyermek érkezett, honnan jöttek, mennyi időt töltöttek el hazánkban, illetve mennyit költöttek a szolgáltatásokra a belföldi és külföldi vendégek. Az adatok alapján pedig az MTÜ a jövőben előrejelzéseket készíthet a várható vendégforgalomról és a marketingkampányok hatékonyságát is pontosabban tudják mérni.

Az új rendszer megfelel az ­uniós rendelkezéseknek és az adatvédelmi szempontoknak is. Még zajlanak a fejlesztések, ezt követi a teszt­üzemmód. Az NTAK-ba először a szállodáknak kell regisztrálniuk 2019. június 1-30. között. Őket követi a panziók regisztrációja 2019. szeptember 1-30. között, végül az egyéb szálláshelyek, kempingek, közösségi szálláshelyek regisztrációja december 1-31. között.