A Fővárosi Önkormányzatot csúnya csapdába tolta az állatkert nagyszabású beruházása, a befejezhetetlen biodóm - írja a Népszava. A Pannon Park eredetileg Persányi Miklós állatkert-igazgató álma volt, amelyhez részben Tarlós István akkori főpolgármester megkerülésével szerezte meg az Orbán-kormány támogatását.

Kialakítására a kormány 43,73 milliárd forintot biztosított a központi költségvetésből, de Tarlósék már 2019-es májusában tudták, hogy ez a pénz nem lesz elég. Az önkormányzati választások után Fürjes Balázs államtitkár már 62,8 milliárdról beszélt.

A különleges membránfólia borítású építményre eddig 38 milliárdot költöttek. Az állami támogatási keretből 40,8 milliárdot hívtak le, de 2,8 milliárdot még nem használtak fel, így csaknem 6 milliárd megmaradt – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Ennyi pénzből azonban nem lehet befejezni a beruházást. A főváros által felkért átvilágító cég, az Enviroduna 2020-es jelentése szerint a befejezéshez legkevesebb 16,4 milliárd forintra lenne szükség, de azóta jócskán elszálltak az építőanyag árak és a szakipari munkabérek. Eközben a fenntartás tavaly 630 millió forintjába került a fővárosnak.

A fővárosnak nincs mozgástere az ügyben. Befejezni nincs miből, másra használni nem lehet, hiszen erre a funkcióra építették. De még ha lehetne, akkor sem dönthet erről a főváros, hiszen köti az Orbán-kormánnyal kötött támogatási szerződés - éppen ezért elbontani sem lehet. A kontraktus tavaly lejárt volna, de a veszélyhelyzet miatt a határidő kitolódott 2022. június végére. Ha a létesítményt addig sem sikerül befejezni, márpedig erre gyakorlatilag semmi esély sincs és a kormány továbbra sem válaszol arra a kérésre, hogy Budapest átadná a kormánynak a beruházást, akkor az új kormány jogosan követelheti vissza a támogatás összegét.