A helyettes államtitkár a Miniszterelnökség által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az eseményen ismertette: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében összesen 111 milliárd forintot, a Terület és Településfejlesztési Operatív Programban pedig 106 milliárd forintot fordítanak a turisztikai fejlesztésekre a következő öt évben.

Kiemelte: a turizmus a válság ellenére is képes volt a növekedésre, aminek a nemzetgazdasági jelentősége annál is nagyobb, mivel a szektor a foglalkoztatás több mint 10 százalékát biztosítja. A turizmus egész Európában erősödik, és az ország versenyképessége hosszú távon csak a turisztikai, illetve a turizmushoz kapcsolódó innováció - például a gyógyvízkutatás - támogatásával biztosítható, amelynek eredményeként egyedi, minőségi szolgáltatások jöhetnek létre - fejtette ki.

Magyarországon a turizmus adja a GDP közel mint 8,8 százalékát, így kiemelten fontos, hogy az uniós források felhasználásával biztosítva legyen a szektor nemzetközi versenyképessége - tette hozzá.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010 óta majdnem 30 százalékkal, 13,36 millióról 17,25 millióra nőtt a turisztikai céllal hazánkba érkező külföldi vendégek száma tavaly. A belföldi utazások számának alakulásában is kedvező fordulat állt be: 3 százalékkal, 14,38 millióról 14,85 millióra emelkedett a többnapos belföldi turisták száma. A Turisztikai Világszervezet adataiból pedig az látszik, hogy a 2009-es visszaesést követően immár ötödik éve masszívan, évente átlagosan 4,5 százalékkal növekszik a nemzetközi turistaérkezések száma Európában - ismertette.

A helyettes államtitkár szerint a vendégek elvárásai is növekednek. Ezek ismeretében az ország csak úgy őrizheti meg attraktivitását, ha nemzetközi összehasonlításban is egyedi, kreatív és minőségi szolgáltatást képes nyújtani. Kifejtette, jelentős potenciál rejlik a magyar gyógy- és termálvízkészlet egészségturisztikai hasznosításában. Elmondta, a sajátos vonzerővel bíró termékek szintén erősíthetik Magyarország vendégvonzó képességét.

Beszélt arról is, hogy a szektor szereplőinek - felismerve a világméretű digitalizáció jelentőségét - nagy hangsúlyt kell fektetniük a minél szélesebb körű online információszerzés feltételeinek a megteremtésére, mindenekelőtt a specifikus, többnyelvű weboldalak és mobilapplikációk fejlesztésére - jelentette ki.