A külföldi vendégek száma 99, a vendégéjszakák száma 98 százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 4 ezer vendég 22 ezer vendégéjszakát töltött el (tavaly 561 ezer vendég 1,42 millió éjszakát töltött itt) Az éjszakák túlnyomó része a szállodákban realizálódott. A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év májusi értékének 1 százalékát sem érte el.

A belföldi vendégek száma 87, a vendégéjszakáké 86 százalékkal csökkent. A vendégszám 75 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 167 ezer volt (tavaly 596 ezer magyar kerekedett fel májusban és 1,18 millió éjszakát töltött el a szálláshelyeken) Utóbbi leginkább a közösségi szálláshelyeken és a szállodákban, legkevésbé a panziókban és a kempingekben esett vissza.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 93 százalékkal (3 milliárd forintra) esett vissza. 1763 kereskedelmi szálláshely volt nyitva, a hónap egy részében vagy egészében. Ötödükben nem volt vendégforgalom.

Az első öt hónap

Január-májusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 56 százalékkal kevesebb, összesen 4,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 59, a belföldi vendégek 53 százalékkal kevesebb (egyaránt 2,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 53 százalékkal csökkent, és 87 milliárd forintot tett ki.

A május jobb, mint az április

Egy hónappal korábban a belföldi turizmus még rosszabb állapotban volt, akkor éves bázison a vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 95 százalékkal csökkent. A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 99 százalékkal esett vissza, akárcsak most májusban.